Istoria gustului
“C’est une histoire d’amour, la cuisine”.
(Alain Ducasse)
Creativitate, traditie, savoir-faire: atat trecerea timpului, cat si oameni importanti au transformat mancarea dintr-o nevoie fiziologica intr-o adevarata arta. Gastronomia, arta de a pregati mancaruri alese sau priceperea de a le aprecia gustul, are propria sa istorie si propriul sau discurs care se intinde din epoci indepartate pana in zilele noastre. Mentionata pentru prima data ca termen specific in 1801 in Franta, gastronomia a devenit mai apoi un adevarat fenomen social, artistic si intelectual, dand nastere la produse culturale care au modelat societati si au schimbat mentalitati. Nu e de mirare ca, la foarte scurt timp, i-a urmat aparitia termenului de gastronom – denumind noul statut social al consumatorului si cunoscatorului de preparate rafinate.
Asa ca, iubiti gastronomi, in acest coltisor al Bistro-ului va invit sa exploram impreuna istoria gustului, descoperind:
- povestea figurilor legendare – chefi celebri – care au marcat agenda culinara de-a lungul timpului
- povesti fascinante care se ascund in spatele unor preparate cunoscute si apreciate astazi de catre publicul larg
- studii culturale prin intermediul carora vom urmari care a fost relatia dintre istorie, societate si gastronomie, cum s-au influentat reciproc si cum au condus la remodelarea perceptiei asupra mancarii.