Atelier “Austria, dincolo de clișee” – cum a fost

Ne-am întrebat serios, Lara și cu mine, dacă, în atmosfera apăsătoare a ultimei săptămâni, nu ar fi mai bine să anulăm atelierul de gust pe care începusem să îl pregătim cu mult timp înainte ca lumea să fi luat această turnură. Și după ce am reflectat, am ajuns la concluzia că pâinea și vinul, gustul, convivialitatea, sunt lucruri care au adus oamenii împreună oamenii secole și milenii de-a rândul, care i-au unit în spirit – și că, în circumstanțele de acum, cu atât mai mult, ele trebuie duse mai departe. Joie de vivre, bucuria de a trăi, are o sonoritate cu totul altfel astăzi, dar cu atât mai mult trebuie să prețuim momentele, locurile și oamenii în care (încă) o găsim. 

Așa că ne-am hotărât, intuitiv, să îl ținem – și bine am făcut, căci s-a dovedit a fi exact lucrul de care aveam nevoie cu toții, cei care ne-am strâns în jurul mesei sâmbătă seară, ca să mai evadăm puțin din realitatea apăsătoare a ultimelor zile. 

Sâmbătă după-amiază, așadar, ne-am strâns la Repertoire și am pornit într-o călătorie a gustului ghidați de Lara Schütz, brutar artizan, trainer și degustător profesionist de pâine, care a venit special din Burgenland la București pentru a ne arăta că Austria înseamnă mult mai mult decât bomboane Mozart, schnitzel și ștrudel. Lara nu doar că ne-a vorbit despre tradiția austriacă a pâinii artizanale, răspunzând, cu deschidere și umor, la întrebările și curiozitățile noastre, dar ne-a oferit ocazia și să degustăm câteva dintre creațiile ei, realizate special pentru acest eveniment.

Experiența a fost completată de produse locale artizanale din Burgenland (brânzeturile familiei Koch și câteva tipuri de unsoare pe care le visăm și acum fiind doar câteva dintre ele), iar vinurile Preschitz, au reprezentat o ocazie unică de a prinde gustul Burgenlandului, pentru că au fost trimise în România în exclusivitate pentru acest eveniment, prin curtoazia partenerilor de la Preschitz Winery, ele nefiind altfel prezente pe piața din România. 

Ca de fiecare dată, magia locului și a oamenilor aduși împreună și-a spus cuvântul, iar în jurul mesei s-a creat o energie atât de frumoasă că nu ne mai dădeam duși. Minunata Ionela Stoica de la pupilegustative.ro a fost alături de noi să surprindă, în stilul ei înconfundabil, crâmpeie din această energie – mulțumim, Ionela! (mai jos galeria foto).

Când ceea ce trebuia să fie un atelier de 2-3 ore se transformă natural într-o reuniune de 5-6 ore, când nu doar lectorul atelierului zboară de la Viena, ci și printre participanți se numără cineva care vine tocmai din Italia special pentru a lua parte la experiență, când masa aduce împreună oameni nu doar din locuri diferite, ci și din generații diferite, schimbând idei și împărtășind momente – știi că a fost un eveniment reușit, un eveniment în adevăratul spirit al experiențelor BM designed at Repertoire.

Până când, cu puțin noroc și pace în lume, vom ajunge să ne bucurăm de gustul Burgenlandului chiar la el acasă, unde Lara ne așteaptă cu drag, ne-am bucurat să o avem noi alături la Repertoire cu ocazia atelierului de gust “Austria, dincolo de clișee”. 

Galerie foto: