BBC Good Food Festival: cine, ce, unde, cand, cum

Distractie, mancare buna pe alese si un loc desprins parca din povesti: editia de august a BBC Good Food Festival a marcat finalul verii cum nu se putea mai frumos. Bistro Margot a fost la Londra, acolo unde s-a desfasurat festivalul si a imortalizat pentru voi, intr-un fotoreportaj plin de veselie, poezie si culoare, atmosfera evenimentului de la Hampton Court Palace. Chiar si vremea a fost de partea mancarii bune, astfel incat Londra si imprejurimile ei, prin definitie ploioase, s-au incapatanat sa se transforme, pret de un weekend prelungit, intr-un taram insorit, perfect asortat cu “good food” si eleganta domeniilor nobiliare de la palatul lui Henric al VIII-lea.
• BBC Good Food Festival: atmosfera
Relaxare si voiosie. Acestea au fost cuvintele de ordine in toate zilele festivalului. Daca in prima zi parea ca vizitatorii abia si-au facut incalzirea, in ultima zi de festival, care in Marea Britanie a coincis cu bank holiday, oamenii au fost mai numerosi, mai animati si mai veseli ca oricand. Explorand produsele de la standurile expozantilor, curiosi sa-si intalneasca vedetele preferate la Summer Kitchen Theatre sau la Interview Stage, dornici sa se tolaneasca pe iarba proaspata, la umbra copacilor din curtea regala sau se distreze in fata scenei cu muzica live, unde s-au perindat pe rand trupe care au animat festivalul, participantii s-au bucurat din plin de ceea ce BBC Good Food a avut sa le ofere, intr-un ritm relaxat, perfect pentru ultimul weekend de vara. Am vazut foarte multe familii care au venit impreuna cu copiii, care si-au scos animalele de casa la plimbare si care, la final de festival, au lasat in urma acelasi gazon impecabil pe care pasisera la inceputul evenimentului. Un lucru de admirat.
• Despre producatori si expozanti
Festivalul a dunat sub cerul generos de senin peste 100 de producatori locali si expozanti cu produse din care fiecare a avut ce alege: de la vegetarieni la carnivorii impatimiti, la standurile care au populat superbele gradini ale palatului regal de la Hampton court vizitatorii s-au putut bucura de mancare gatita pe loc si savurata pe loc, au putut cumpara pentru acasa produsele care le-au facut cu ochiul, au putut sta de vorba cu producatorii pentru a afla, acolo unde a fost cazul, povestea produselor expuse. Diferite uleiuri de masline, branzeturi traditionale, ginuri si beri artizanale, stridii proaspete, usturoi intr-o varietate impresionanta, ciocolata si multe standuri de inghetata (chiar si “guilt free”), legume si nelipsitii British Sausage – oferta a cuprins cate o bucurie pentru fiecare.
Am explorat si noi standurile si evident ca nu am putut pleca de acolo cu mana goala: asa se face ca, in loc de magneti de frigider, cateva produse britanice si-au gasit locul in valiza de drum si au poposit pe meleagurile mioritice pe post de suveniruri comestibile. Preferatii nostri au fost cei de la The Garlic Farm, cu o gama spectaculoasa de usturoi, atat din cel pentru gatit, cat si bulbi pentru plantat in gradina, comercializati sub insemnul “Grow Your Own”. La standul lor se putea gasi usturoi negru, roz, afumat in lemn de stejar, usturoi-elegant, usturoi mic si foarte iute, plus o multime de produse derivate din usturoi, dintre care untul cu usturoi afumat s-a dovedit a fi un adevarat rasfat. La scurta distanta in topul preferintelor s-au situat cei de la Nibble Nose, cu cele minunatele feluri de branza cheddar, dintre care cheddar cu carbune, cu merisoare sau cu whiskey si portocala, care i-au facut pe vizitatori sa se aseze la coada pentru a le cumpara. Nici standul celor de la Great British Sausage nu s-a lasat mai prejos, ademenindu-i pe vizitatori cu pulled pork si posh hot dogs care cu siguranta nu puteau fi trecuti cu vederea, avand in vedere mirosul innebunitor pe care il degajau.
• Vedetele festivalului: Michel Roux Jr si Paul Hollywood
Vedetele incontestabile ale festivalului au fost Michel Roux Jr., celebrul Chef care conduce de 25 de ani restaurantul “Le Gavroche” (2 stele Michelin) si simpaticul brutar Paul Hollywood, cunoscut in intreaga lume si pentru rolul sau de jurat al emisiunii Great British Bake Off.
Michel Roux Jr a pasit pe scena alaturi de fiica sa, Emily Roux, la randul sau un chef talentat, in plina ascensiune. Emily si-a facut trainingul in Franta, acolo unde si-a urmat ucenicia si tatal sau, insa a dezvaluit in timpul demonstratiei de live cooking ca nu se pregateste pentru a prelua legendarul restaurant Le Gavroche, conform traditiei de familie, ci prefera sa o ia pe drumul sau, gandindu-se sa isi deschisa propriul restaurantul, in care sa-si exprime propria viziune gastronomica. Desi usor nostalgic, Michel Roux Jr. a marturisit ca nu este trist din cauza deciziei pe care a luat-o fiica sa, pentru ca atata timp cat ea este fericita cu ceea ce face, si el este fericit. Faptul ca la festival au avut ocazia sa fie impreuna si sa gateasca pe aceeasi scena a fost o bucurie, a mai marturisit Michel. Cei doi au gatit impreuna 3 preparate: fregola risotto, tentacule fragede de calamar rumenite in tigaie si un pandispan aerat cu creme patissiere si fructe de padure.
Energic si vesel, Paul Hollywood s-a prezentat in fata publicului cu doua retete la Summer Kitchen, unde a pregatit bagels si o tarta cu smochine si caise, oferind odata cu ele si cateva ponturi pentru a obtine cele mai bune aluaturi. Sesiunea lui de live cooking a fost animata si dominata veselie si umor, celebrul brutar aruncand spectatorilor cativa dintre covrigii sai… spre degustare. La Interview Stage, Paul Hollywood a raspus intrebarilor fanilor, care au avut ocazia sa cumpere de acolo si ultima lui carte, “The Weekend Baker”, pe care au putut lua autografe. Surprins sa afle ca suntem din Romania, Paul Hollywood ne-a dezvaluit, in exclusivitate, ca in curand va vizita tara noastra, cu ocazia unei filmari pe care o are programata aici. Desi nu stia perioada exacta, Hollywood a mentionat ca probabil va ajunge aici in luna noiembrie.
• Un loc de poveste: Hampton Court Palace
Festivalul s-a desfasurat intr-un loc de poveste: Palatul Hampton Court, unul dintre singurele doua palate ale regelui Henric al VIII-lea care au supravietuit pana astazi. Impozant, nobil si elegant, palatul, care a apartinut dinastiei Tudorilor, a fost ridicat pe domenii intinse, care astazi cuprind cel mai mare labirint din lume, cea mai intinsa vita-de-vie, o gradina magica in care sunt cultivate legume, alei intinse, flancate de copaci batrani si portiuni superbe de gazon, unde au fost gazduiti vizitatorii si expozantii festivalului. Acestia au avut ocazia, odata cu intrarea in festival, sa viziteze si incaperile istorice ale palatului, printre care s-a numarat si spectaculoasa bucatarie a Tudorilor, o atractie turistica in sine. Perfect functionala si astazi, bucataria a fost readusa la viata de catre organizatori, care au aprins focul in ea si au recreat, prin sunete ambientale, atmosfera care domnea altadata in bucataria regala. Dar despre asta, pe larg, in episodul viitor. 🙂