Boeuf bourguinon
Din nou iarnă peste București. Dacă aș fi avut sobă, aș fi făcut focul și l-aș fi lăsat să mocnească în timp ce aș fi privit contemplativ pe geam, cu un pahar de vin în mână. Dar nu am, așa că am aprins cuptorul și-am lăsat niște carne de vită să se gătească lent, în vin, timp de câteva ore bune: vreme perfectă pentru unul dintre marii clasici ai bucătăriei franțuzești, boeuf bourguinon. 

La drept vorbind, rețeta de boeuf bourguinon a fost una dintre primele rețete încercate la începuturile blogului, atunci când știam, în fapt, atât de puține despre gastronomie, dar aveam o naivitate soră cu inconștiența și curaj să mă aventurez în abordarea unor preparate deloc simple, dar care mă atrăgeau cu atât mai mult. Pasiune:). Cu toate astea, cumva, întâmplarea a făcut ca în toți anii care s-au scurs de atunci și până astăzi, boeuf bourguinon să rămână de fiecare dată nepozat. Astfel încât de data asta a fost aproape o chestiune de onoare să remediez aspectul. Noblesse oblige, cum se spune. 

INGREDIENTE: 

1,5 kg carne de vită (eu am folosit pulpă)

200g bacon 

100g unt

1 morcov mare și 4-6 morcovi mici

4 căței de usturoi zdrobiți cu presa 

3 lingurițe de pastă de tomate

1 bouquet garni

1 ceapă mare și 13-15 cepe mici (cipolline)

3 linguri de făină 

1 sticlă de vin roșu, preferabil de Bourgogne 

1 litru de stock de vită 

500g ciuperci champignon (de dimensiuni mici)

1 legatură de pătrunjel pentru decor

PREPARARE:

Pregătirea unei rețete de tip boeuf bourguinon – eu am avut ca referință celebra rețetă a Juliei Child – presupune organizare, voință și multă răbdare. Rezultatul însă merită tot efortul depus, pentru că multele ore în care carnea de vită se va găti lent sub căldura cuptorului și aromele care se vor îmbina în tot acest proces dau naștere unui preparat de răsfăț, spectaculos și memorabil. Iată cum am procedat:

  1. Am tăiat carnea de vită în bucăți de aprox. 5 cm; le-am asezonat cu sare și le-am pus deoparte
  2. am tăiat baconul în bucăți mici, pe care le-am rumenit într-o tigaie încinsă, apoi le-am scos și le-am pus deoparte, într-un bol
  3. în grăsimea rămasă de la bacon, completată de unt, am rumenit, în mai multe tranșe, bucățile de carne de vită – le-am pus și pe ele deoparte, continuând cu legumele
  4. în aceeași tigaie, tot în unt încins, am sotat morcovul mare (tăiat rondele) și ceapa mare (tăiată felii).  
  5. la final, peste ele am turnat vinul și am lăsat aromele să se întrepătrundă până când m-am ocupat de carne.
  6. Într-un vas de fontă (de tip cocotte), am așezat bucătile de carne de vită și le-am pudrat, pe o parte și pe alta, cu făină. Am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 5 minute, am întors bucățile de carne și am lăsat încă 5 minute. 
  7. după ce a trecut și acest interval, am adăugat în cocotă și bucățile de bacon, ceapa, morcovii și vinul, am completat cu trei sferturi din stockul de vită, pasta de tomate, usturoiul mărunțit cu presa și buchetul garni, apoi am dat vasul la cuptor la 150 grade, unde se lasă vreme de cel puțin 3 ore. Din când în când, se amestecă ușor și se verifică ce consistență a căpătat sosul. Dacă s-a redus prea repede și carnea a rămas fără lichid, se mai completează cu stock de vită. La mine nu a fost cazul, deși carnea a tot zăbovit în cuptor undeva la 4 ore. 
  8. Între timp, cu vreo 30 minute înainte să scot boeuf bourguinon-ul de la cuptor, am sotat într-o cratiță cepele și morcovii baby, în unt, apoi am turnat peste ele restul de stock de vită și le-am lăsat până s-au pătruns. Separat, într-o altă tigaie, am sotat ciupercile champignon.
  9. La final, spune rețeta, se strecoară sosul, se reduce până la consistența dorită și apoi se toarnă peste bucățile de carne și legume. Mie mi s-a părut că era deja redus suficient, iar carnea era deja de o frăgezime incredibilă, așa că am sărit peste această etapă și doar am adăugat în cocotte ultimele elemente, cepele și morcovii baby, ciupercile champignon, apoi am dat culoare cu puțin pătrunjel verde tocat mărunt. Pentru servire, am ales să acompaniez boeuf bourguinon-ul de un pureé îmbogățit cu brânză comté și aroma fină a unui cățel de usturoi. Și, desigur, de un vin roșu, viguros, în spiritul preparatului și al vremii de afară.