Branza de capra cu smochine si miere trufata

Ceea ce va prezint azi nu este tocmai o reteta, dar uneori mai avem nevoie si de lucruri atat de simple, incat am credinta ca ideea va fi binevenita. De fapt, este mai mult o munca de asamblare decat de preparare, astfel ca portia asta de smochine cu branza de capra si miere trufata poate fi pregatita chiar si de cineva care nu a mai gatit nimic, niciodata, dar care vrea sa impresioneze fara a depune prea mult efort si fara a se complica foarte tare. Combinatia de ingrediente este, oricum, atat de potrivita incat, daca veti servi asta cuiva, veti parea cu adevarat connaisseuri intr-ale gastronomiei. Iar daca adaugati si-un vin alaturi, cu siguranta veti contura un tablou de arome caruia nimeni nu i-ar putea rezista. (Iar daca, prin exceptie, se va gasi vreo persoana care sa-i reziste, nu va recomand sa aveti incredere in ea, sigur e o persoana dubioasa! 😀 )

Asadar, tot ce trebuie sa faceti este sa va asigurati ca aveti la indemana toate ingredientele: le cumparati sau trimiteti pe cineva la cumparaturi, dar e musai sa va asigurati ca sunt ingrediente de calitate. Cat despre ecuatie, ea este una cat se poate de simpla:

branza de capra + smochine + miere trufata

Ceea ce am folosit eu, specific, ieri seara a fost branza de capra Selles-sur-Cher, insa puteti folosi orice alta branza de capra moale. Eu m-am oprit la aceasta datorita invelisului de mucegai gri perlat, care mi s-a parut ca formeaza un contrast frumos cu albul din interior, atat la culoare, cat si la gust. Am taiat branza in trei felii generoase, pe care le-am asezat pe un platou, intersectate una peste cealalta. In jurul lor am asezat feliile unei singure smochine mov, o smochina suficient de mare cat sa ajunga pentru intreg platoul. La final, am luat cu o lingurita din mierea aromatizata cu trufe si facuta chiar de mine in urma cu ceva timp (am mai povestit despre ea la Bistro) si am presarat din belsug deasupra feliilor de branza si de smochine. Toata lumea a fost fericita. Si, in pofida celorlalte specialitati prezente pe masa si deloc de neglijat, oaspetii au visat, in timpul noaptii care a urmat, munti de branza de capra cu smochine si miere trufata. Iar asta spune totul, nu-i asa?