Cum sa pierzi o stea Michelin

Pentru toti cei pasionati de gastronomie, o seara care abunda in arome si savori se poate incheia si mai frumos daca intregul tablou este completat si de un film despre arta culinara. La fel s-a incheiat si una dintre serile precedente la Bistro Margot, cand invitatul principal a fost chiar Jean Reno, intr-una dintre cele mai recente productii cinematografice ale sale – cu o tematica… foarte gustoasa!

“Comme un chef” – caci despre el este vorba – a fost lansat in primavara lui 2012 si pleaca de la povestea unui reputat Chef detinator de stele Michelin (Jean Reno) care se confrunta cu viziunea ultra-moderna asupra gastronomiei pe care patronul sau o are: interesat mai mult de profit si de noile tendinte, acesta vrea sa introduca in restaurantul pe care il conduce noul tip de gastronomie moleculara, denumire a carui simpla pronuntie il ingretoseaza pe Cheful francez. Conflictul capata o asemenea amploare incat fiecare isi doreste sa scape de celalalt: bucatarul vrea sa plece, in timp ce patronul isi doreste cu ardoare sa aduca un specialist englez in gastronomie moleculara, si el detinator de stele Michelin, care sa-i faca afacerea sa infloreasca. Insa, asa cum era de asteptat, in conflictul dintre cei doi intervine si o miza: contractul care ii leaga prevede ca marele Alexandre Lagarde, Cheful francez, nu poate fi concediat si nici nu poate parasi restaurantul decat in conditiile in care pierde una dintre cele trei stele Michelin pe care le are.

De aici, incepe sa se contureze o poveste de-a dreptul spumoasa, in stilul comediilor franceze autentice, pentru ca, asa cum era de prevazut, lansarea meniului de primavara al restaurantului  – si deci vizita inspectorilor Michelin – urmeaza sa se intample in foarte scurt timp, iar marele Chef traverseaza o perioada cu totul lipsita de inspiratie. Salvarea lui – si triumful bucatariei clasice franceze, totodata – vor sosi din cel mai neasteptat loc si de la cea mai neasteptata persoana. Si vor sublinia, cu mult umor si creativitate, crezul suprem al gastronomiei franceze, cel pe care il afirma cu cea mai mare incredere si Ducasse: sans amour, y a pas de cuisine. Sau, altfel spus, in bucatarie, dragostea este cel mai important ingredient! 🙂