Camembert la cuptor

Uneori, in zilele lenese de weekend sau in serile ocupate in care vrem sa ne bucuram, totusi, de ceva bun si sanatos fara prea mare efort si consum de timp, avem, din fericire, posibilitatea unor preparate care sa ne incante simturile si pentru care nu trebuie sa facem aproape nimic. Si asta pentru ca altii, inaintea noastra, si-au facut munca atat de bine incat noua nu ne ramane decat sa le punem in valoare aromele cu o implicare minimala.

 

ISTORIA ȘI PROVENIENTA. Camembertul la cuptor este una dintre aceste solutii, cu singura si importanta conditie sa folosim un camembert de calitate, pentru ca el este starul principal al mesei. Camembert este unul dintre acele tipuri de branzeturi frantuzesti cunoscute pe scara larga la noi sub denumirea de “branza mucegaita”. Intrucatva, pe buna dreptate: chiar si la el acasa, in Normadie, regiune nordica franceza, localnicii il numesc, mai in gluma, mai in serios: “le fromage qui pue” (in traducere libera, branza care pute).  Camembert a fost creat pentru prima data in 1971, de catre Marie Harel, chiar in Normandie, este produs din lapte de vaca si contine pana la 45% grasime, avand un interior extrem de cremos si un apetisant exterior de mucegai alb.

 

Desi poate fi la fel de bine servit simplu, cu o bagheta alaturi sau intr-un platou de branzeturi, camembertul la cuptor este o metoda simpla si usoara de a il prepara, mai ales ca nu trebuie sa facem aproape nimic pentru a ne bucura de el. Poate reprezenta el insusi o masa in sine si asta tocmai datorita interiorului cremos, care se va topi extatic sub caldura cuptorului.

Tocmai pentru ca el este vedeta din centrul mesei, este intelept sa investim intr-un camembert de calitate, pastrat in ambalaj de lemn. Vom coace camembertul la cuptor chiar in ambalajul sau, dupa ce i-am indepartat hartia care il acoperea si am tinut lemnul in apa cel putin o ora, pentru a preveni accidentele nedorite din timpul coacerii.

 

 

RETETA in sine este, asa cum aminteam, ridicol de simpla:

 

  • crestam camembertul din loc in loc cu un cutit
  • curatam doi catei de usturoi si ii taiem felii subtiri
  • in crestaturile facute introducem cate o feliuta de usturoi pana cand le terminam
  • langa feliile de usturoi introducem si cate o ramurica de cimbru
  • deasupra turnam miere
  • dam la cuptor roata de camembert in ambalajul de lemn timp de aproximativ 10 minute sau pana cand a incepe sa se topeasca

Pana cand camembertul este gata, pregatiti o bagheta frantuzeasca din care sa rupeti cu nesat bucatele si sa le inmuiati in camembertul topit. Apoi, neaparat un vin rosu frantuzesc, cu personalitate si cateva nuci rumenite. Sau, daca aveti ocazia, un cidru normand, autentic.