Canapele cu smochine invelite in prosciutto
canapé = un tip de hors d’oeuvre, de dimensiuni reduse si preparare simpla, cu aspect placut, consumate cu usurinta dintr-una sau doua inghitituri
Trebuie sa recunosc un lucru: cel mai frumos lucru la o sedinta foto cu mancare este gloriosul, mult-asteptatul, indelung-ravnitul moment in care pui camera jos, apesi butonul de off, iti amintesti sa pui capacul obiectivului si incepi, hamesit si pofticios, sa devorezi subiectul de pana atunci al sesiunii foto, respectiv mancarea. Cei care au trecut prin asta vreodata stiu despre ce vorbesc. La fel mi s-a intamplat si la sedinta in care m-am straduit sa fotografiez aceste canapele cu smochine invelite in prosciutto, canapele care greu m-au pus la incercare data fiind cunoscuta mea pasiune pentru smochine (1) si pentru canapele (2), cu care, daca ar fi dupa mine, m-as desfata cat e ziua de lunga.
Nu am cuvinte suficient de plastice incat sa va descriu mirosul de prosciutto adevarat, rumenit la cuptor, adapostind in interiorul lui feliile dulci de smochine. Iar parfumul crengutelor de rozmarin, pe care le presarasem cu doar cateva clipe inainte pe farfuria de servire, persista imbietor pe mainile cu care manuiam camera foto. Cum sa rezisti unei asemenea ispite?
Dar arta cere sacrificii si iata ca, dupa o batalie interioara crancena, am izbutit, totusi, sa le imortalizez in vreo cateva poze, pana cand mainile hulpave s-au napustit asupra lor si le-au dat gata… dintr-o inghititura! Un adevarat hit care cu siguranta se va regasi pe masa de ospat cu ocazia imediat urmatoare!
De ce aceste mirifice canapele cu smochine invelite in prosciutto sunt potrivite pentru o petrecere? SIMPLU: pentru ca pregatirea lor dureaza maximum 10 minute si poate fi facuta chiar si de cel mai ne-talentat intr-ale bucatariei. Mare lucru nu trebuie sa faceti.
Asadar, pregatiti cu incredere platourile: urmeaza cele mai savuroase, fabuloase, divine si usoare canapele cu smochine invelite in prosciutto!
INGREDIENTE:
- smochine
- prosciutto feliat
- felii de paine
- un catel de usturoi
- reductie de otet balsamic (de smochine, daca reusiti sa puneti mana pe unul)
- ulei de masline
CE TREBUIE SA FACETI:
Dupa cum spuneam, nu mare lucru. Puneti pe o tava la cuptor feliile de paine proaspata, le stropiti cu un firicel de ulei de masline si stati cu ochii pe ele pana se rumenesc. Le scoateti pe o suprafata de lucru si le taiati in patru, apoi le frecati cu un catel de usturoi.
Luati smochinele si le taiati intai in patru, apoi felii de dimensiunea dorita. Inveliti fiecare felie de smochina intr-o felie de prosciutto. Daca e nevoie si feliile de prosciutto se dovedesc a fi neascultatoare, va puteti folosi de cate o scobitoare ca sa le fixati. Dati rulourile astfel formate la cuptor si, la fel ca in etapa anterioara, stati cu ochii pe ele pana se rumenesc, iar prosciutto devine crocant.
Turnati pe fiecare patratel de paine toast cate un strop de reductie balsamica si infigeti in ele, cu ajutorul scobitorilor ajutatoare, rulourile de smochine invelite in prosciutto. Presarati frunzulite de rozmarin peste canapele si va infruptati in voie din ele.
Desigur, daca le incercati, mai apucati din ele si va lasa inima, m-as bucura sa-mi trimiteti niste poze. 😀