Sarea-n bucate pe recomandate: ce sare sa folosesti in bucatarie
Inca din cele mai vechi timpuri, sarea a fost un ingredient-cheie in gastronomie. Capabila sa potenteze gustul mancarii, sarea se contopeste cu ea la fel de natural cum o face cu fiinta umana, care are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a supravietui. Nu intamplator, sarea este un dar pe care natura ni-l pune la dispozitie cu generozitate. Cu savoarea exceptionala pe care natura a concentrat-o in cristalele ei mici, sarea poate transforma complet un preparat culinar – cu o singura conditie: sa fie de calitate. Iata mai jos ce sare prefer sa folosesc eu in bucatarie, in 3 variante la fel de savuroase. Vi le recomand cu incredere pe toate trei: alegerea uneia dintre ele e doar o chestiune de gust!
1. Sare de Himalaya
Cu o culoare atat de frumoasa si niste diamante asa imbietoare, aceasta sare roz care provine tocmai din muntii Himalaya nu poate decat sa-ti faca inima sa sara de bucurie atunci cand o folosesti! O sare veche de cand lumea: a aparut in urma cu 200 de milioane de ani, in urma coliziunii dintre placile Indo-Australiene cu cele Eurasiene, cand evaporarea lenta a apei Oceanului Tethys a condus la formarea acestor diamante de sare roz, foarte bogate in minerale si oligoelemente. Alexandru cel Mare a fost primul care a adus-o in Europa, undeva in jurul anului 350 i. Hr. Pe atunci insa, era rezervata doar celor privilegiati: imparatii si nobilii.
Aceasta sare roz de Himalaya este considerata a fi cea mai pura sare din lume. Bruta, nerafinata, nepoluata, neiodata, sarea de Himalaya este potrivita pentru orice tip de mancare. Se gaseste in diamante mai mari sau mai mici ori sub forma de pudra fina.
2. Floare de sare de Guérande (fleur de sel)
Floare de sare – a cunoscut cineva un nume mai poetic? Numai cand il pronunti, mancarea capata savoare! Mai sarata decat sarea muntilor Himalaya, fleur de sel este o sare de mare; culoarea ei este predominant gri, o culoare influentata de nisipul colectat in timpul procesului de extractie a cristalelor de sare. Floarea de sare se obtine in Franta, dar si in Portugalia sau Spania. Specific, fleur de sel de Guérande se extrage manual in regiunea franceza Bretagne, pe coasta, dar si floarea de sare de Camargue este cunoscuta. Pentru unii chefi, in special cei francezi, fleur de sel este perfectiunea in doze mici, acel detaliu care face ca tabloul sa fie complet: doar cateva cristale presarate pe o felie de paine artizanala unsa cu unt, pe o felie de foie gras sau ca detaliu final pentru deserturi – si e magie. Cristalele de fleur de sel sunt pretioase ca o comoara: cu ele nu gatesti, ci doar finisezi opera culinara!
3. Sare Maldon
Uneori, cand cineva iti promite marea cu sarea, nu exagereaza cu nimic – daca sarea se cheama Maldon. Potrivit unora, Maldon este sarea preferata a top-chefilor din intreaga lume. Este produsa manual, naturala, fara impuritati si se distinge prin faptul ca micile sale cristale au forma unica de piramida. Legenda spune ca aceasta sare a inceput sa fie produsa in Maldon, pe coasta britanica, in urma cu 2000 de ani – tot o sare marina, care vine sub forma de fulgi. Delicata si plina de prospetime, sarea Maldon este o sare pura, inchizand astfel in ea si mai multa savoare: doar cativa fulgi de sare Maldon sunt de ajuns pentru a evidentia orice mancare.