Cel mai mare eveniment de street food din Europa a avut loc la Bucuresti

Bucurestiul a devenit capitala street food-ului european, weekendul trecut, gazduind, intre 6 si 9 septembrie, Bucharest Street Food Carnival, cel mai mare eveniment de gen din Europa. Mai mult decat un festival, eveinmentul s-a dovedit a fi – asa cum ii spune si numele – un adevarat carnaval, o impresionanta desfasurare de forte care si-a propus sa aduca impreuna chefi, gurmanzi, food truck-uri si iubitori de distractie, in lumina calda a inceputului de septembrie. Si a reusit din plin. 

De-a lungul a 4 zile, doritorii au putut incerca mancaruri din diferite colturi ale lumii, au avut ocazia de a intalni atat chefi autohtoni, cat si doi invitati speciali cu stele Michelin in boneta, Elena Arzak și Edorta Lamo si au putut savura preparatele alese pe ritmurile unor artisti precum Morcheeba, Touch&Go, Moonlight Breakfast, Les Elephants Bizarres, Patrice, Dario Rossi, Subcarpati, Suie Paparude, Macanache s.a., in total peste 50 de artisti care i-au incantat pe vizitatori cu concerte pe cele 3 scene muzicale ale festivalului carnavalului.

Pe langa mixul obisnuit de muzica si mancare, participantii au avut parte si de momente de live circus, proiectii de scrutmetraje, un targ pentru parinti si copii, iar sambata, distractia s-a intins pana tarziu in noapte, pentru ca totul sa se transforme intr-o night to remember. La Chef’s Stage, o scena diferita de cele muzicale, au avut loc dezbateri despre evolutia si directia in care merge gastronomia romaneasca, despre pastrarea traditiilor, dar si despre dorinta de inovatie in bucatarie, despre gusturi. Nu au lipsit insa nici demonstratiile live si show-urile culinare ale chefilor, pe care fanii i-au putut vedea in actiune chiar in fata lor.

Cum nu puteam lipsi de la un eveniment de o asemenea amploare, am fost, ca orice gurmand adevarat, la fata locului pentru a lua pulsul distractiei, pentru a gusta totul din plin si pentru a povesti mai departe pentru voi, aici, la Bistro Margot. In explorare mi s-a alaturat minunata Ionela Stoica de la Pupile Gustative, care a surprins in stilul sau unic momente savuroase din festival, intr-un fotoreportaj cu totul special, pe masura carnavalului.

Ce am facut, pe scurt? Am mancat, ce-i drept, mult, dar organizat: am inceput cu evergreen-urile, cu hit-urile, cu truck-urile pe care le cunosteam si le iubeam deja, am continuat apoi cu cele inedite, pe care le-am incercat pentru prima oara. Si tot nu am epuizat toate optiunile.

Am salutat si am petrecut alaturi de prieteni dragi, bloggeri sau chefi, iar in unele seri am reintalnit chiar oameni pe care nu-i mai vazusem de ani buni, de la colegi de liceu pana la fosti colegi de birou, pe care mancarea buna i-a adus impreuna.

Am dansat, am cantat, am dezbatut la care concerte sa mergem atunci cand parerile nu au coincis, mi-a parut rau ca Morcheeba nu a inclus si piesa mea preferata in playlist si am trait o adevarata calatorie in timp atunci cand refrene arhicunoscute, dar de mult nefredonate si lasate in spate ne-au facut sa tresarim la gandul ca 1998 a fost acum 20 (douazeci!) de ani, pe vremea cand unii dintre noi abia ne faceam buletinele (Ionela e mai tanara…). Am avut nevoie de un prosecco dupa aceasta revelatie (cand au trecut douazeci de ani?). Stiu ca va ganditi la fotoliul din odaia Mirabelei, dar in cazul nostru au fost “Amintirile” cele care ne-au dat fiori :D, asa ca s-a lasat, inevitabil, cu nostalgie.

O runda de aplauze merge catre organizatori, care au reusit sa ofere un eveniment remarcabil, foarte bine organizat, in ciuda faptului ca a fost si cel mai complex de pana acum. Dintre toate festivalurile de street food de la Bucuresti – si n-am ratat prea multe – carnavalul de acum a fost si cel care ne-a captivat cel mai mult – ca dovada, orele bune petrecut acolo si multele fotografii adunate.  Pe care va invitam sa le parcurgeti pe propria raspundere, pentru ca pana la anul, cand va avea loc urmatorul street food festival, ramaneti cu pofta-n cui 🙂

FOTO de Ionela STOICA – Pupile Gustative: