Chaussons aux pommes, patiserie cu istorie
Chaussons aux pommes – traduse literal ‘papucei cu mere’ – fac parte din produsele de patiserie franceza menite sa completeze perfect o cafea la micul-dejun sau potrivite si la ceea ce francezii numesc goûté, gustarea dintre pranz si cina. Ca multe dintre preparatele franceze, s-au nascut in urma cu secole si poarta cu ele o poveste simpatica. Nu la fel de indepartate ca timpurile in care au fost inventati chaussons aux pommes, diminetile mele pe taram francez incepeau, uneori, insotite de acesti ‘papucei cu mere’, asa ca au ramas pentru mine o amintire frumoasa. In aceasta dimineata, pentru voi si pentru dorul meu de dimineti cu iz francez, m-am gandit sa-i recreez acasa.
CHAUSSONS AUX POMMES – PATISERIE CU ISTORIE
Les chaussons, spune istoria, au existat si au imbogatit viata francezilor inca din secolul al XVI-lea. Mai precis, se stie ca au fost inventati in 1580, in Saint-Calais, in timpul unei epidemii de ciuma, cand orasul era inchis, iar supravietuitorilor si celor care se luptau cu ciuma, constransi sa ramana in cetate, le erau impartiti acesti chaussons aux pommes, mere invelite intr-un fel de aluat. Se banuieste ca pe vremea aceea nu era vorba de aluat de tip foetaj, ci de unul ceva mai rudimentar. De atunci, in fiecare prima duminica din luna septembrie, in zona exista o sarbatoare in cinstea faptului ca locuitorii au invins, pana la urma, ciuma, iar simbolul sarbatorii sunt, desigur, chaussons aux pommes.
CUM PREGATIM CHAUSSONS AUX POMMES
Daca ne gandim ca, potrivit legendei, chaussons aux pommes au fost inventati in timpul unei epidemii, ne dam seama ca pregatirea lor trebuia sa fie ceva simplu, care nu ar fi cerut nici mult timp, nici ingrediente alese. Locuitorii foloseau mere pentru ca de asta dispuneau in orasul aflat in carantina. In vremurile noastre, lucrurile se simplifica si mai mult cu aluatul foetaj, pe care il putem cumpara. Iata ce am folosit eu pentru 5 chaussons aux pommes:
- o foaie de aluat foetaj, 3 mere, 60 g de zahar, 50 g de unt, nucsoara, pasta de vanilie naturala, suc de lamaie, un amestec de ou batut si lapte.
Am curatat merele si le-am taiat apoi cubulete mici, pe care le-am sotat intr-o tigaie incinsa, cu untul si zaharul. Am ras deasupra lor niste praf dintr-o nucsoara intreaga, am adaugat pasta de vanilie naturala doar atat cat sa aromeze si mai mult merele, apoi am stors sucul unei jumatati de lamaie si am continuat sa sotez pana cand merele s-au inmuiat.
Din aluatul foetaj am decupat, cu ajutorul unei farfurii, 5 cercuri. Pe jumatatea fiecarui cerc, am transferat, cu o lingura, din compozitia de mere, apoi am pliat partea de aluat ramasa goala peste merele abia puse si am sigilat marginile. Pe fiecare dintre ele le-am uns apoi cu amestec de ou batut si lapte si am facut deasupra lor cateva crestaturi foarte fine, care sa ramana, dupa coacere, ca un model frumos pe chaussons aux pommes. Le-am trecut apoi la cuptor, 190 de grade, cam 25 de minute. Voi puteti creste sau descreste timpul de coacere si sa-i lasati la cuptor pana cand se rumenesc exact atat cat sa fie pe placul vostru.