Cookies de Craciun – 2 retete
Imagineaza-ti ca afara ninge molcom cu fulgi mari si grei, ca-s troiene ca-n traditionalele filme americane de Craciun, ca geamul e aburit si nasul lipit tare de el, iar tu, din caldura casei, privesti hipnotizat peisajul. Se pare ca anul acesta, nu asta este iarna de care avem parte de Sarbatori 🙂 desi sunt convinsa ca foarte multi s-ar bucura necontenit daca un asemenea scenariu ar fi transpus in realitate.
Indiferent de vremea de afara insa, casele noastre pot fi incalzite cu emotii, visuri, bucurii si neaparat cu daruri facute de mainile noastre!
Caci ce altceva poate fi mai frumos pentru oamenii la care tinem cu adevarat decat sa-i rasplatim cu niste cadouri savuroase, cu aromele lor preferate, lucruri in care sa punem toata dragostea noastra si… inca ceva? Anul acesta, incurajez din plin ideea cadourilor homemade si, pentru a veni in sprijinul ideii pentru care militez, va prezint astazi doua retete de cookies de Craciun, ademenitoare atat pentru cei care il asteapta pe Mosul, cat si pentru cei care il intruchipeaza pe Mosul 🙂
De aceste cookies m-am indragostit atunci cand am descoperit revista Donna Hay, ale carei numere anterioare descoperirii mele le-am descarcat rapid si cu entuziasm pe iPad, pentru a le admira intens mai apoi ori de cate ori prindeam un interval de timp liber. Cum biblioteca mea deja includea doua carti ale Donnei, nu puteam sa ma astept decat la acelasi stil curat, plin de eleganta si intotdeauna inspirational. Iar revista, gandita interactiv si modern, nu m-a dezamagit. Motiv pentru care mi-am facut si abonament si, sub impulsul admiratiei, am pornit cuptorul si am incercat, cu ce am avut prin casa, doua dintre retetele ei de cookies de Craciun, foarte simple si delicioase. Mie mi-a facut placere sa le coc, celorlalti le-a facut placere sa se infrupte din ele – deci, toata lumea a avut de castigat.
PEANUT BUTTER COOKIES
INGREDIENTE:
100 g de unt
……………………………………………….
140 g de unt de arahide
……………………………………………….
semintele unei pastai de vanilie
……………………………………………….
220 g de zahar
……………………………………………….
1 ou
……………………………………………….
185 g de faina
……………………………………………….
o lingurita de praf de copt
……………………………………………….
+ cateva migdale crude
……………………………………………….
CUM SE FAC:
Eu am facut aluatul in robotul de bucatarie. Cand iti pui in minte sa coci cateva tavi de cookies de Craciun, e cam singura modalitate de a le avea gata la timp. Si apoi, toata placerea e de a le vedea in sfarsit aliniate in tava, rumenindu-se la cuptor, adica acele clipe in care mirosuri fermecatoare incep sa cuprinda casa intreaga in asteptarea unor minunatii rotunde ce vor bucura si copiii, si pe oricine mai are inima de copil. Asa incat, eu am luat untul, untul de arahide, semintele pastaii de vanilie si zaharul si le-am mixat bine cu ajutorul lui Ken (robotul meu de bucatarie). Am adaugat oul si cantitatea de faina in care am amestecat si praful de copt si am continuat sa mixez pana ce in robot s-a format un aluat care a inceput sa se desprinda de peretii vasului. L-am invelit in folie alimentara, l-am intins cu sucitorul si l-am introdus pentru vreo douazeci de minute la congelator. Dupa ce s-a scurs timpul, iar aluatul s-a intarit, am folosit un cerc de bucatarie pentru a decupa cookies din aluat – cu grija, pentru ca sunt foarte fragile si delicate datorita untului de arahide. De cateva ori chiar a trebuit sa le refac, asa ca recomand atentie sporita 🙂 In fine, am decorat fiecare dintre cookies cu migdale crude si le-am trecut la cuptorul preincalzit, la 190 de grade, aproximativ 10 minute, pana cand s-au rumenit. Le-am scos apoi pe un grilaj de patiserie, ca sa se raceasca, desi cateva au fost infulecate chiar si asa, fierbinti, abia iesite din cuptor. Faptasul ramane anonim 🙂
COOKIES IN DOUA CULORI
INGREDIENTE:
125 g de unt
……………………………………………….
110 g de zahar pudra
……………………………………………….
semintele unei pastai de vanilie
……………………………………………….
1 ou
……………………………………………….
225 g de faina
……………………………………………….
o lingurita de cacao
de cea mai buna calitate
……………………………………………….
CUM SE FAC:
Si in acest caz am facut aluatul cu ajutorul lui Ken, robotul de bucatarie, din doar cateva miscari 🙂 Am mixat untul cu zaharul in prima etapa, am adaugat oul si semintele pastaii de vanilie in a doua, iar la final, faina, pana cand s-a format aluatul. Literalmente, totul a durat cateva zeci de secunde. Din aluatul astfel format, am luat doua treimi, le-am invelit in folie alimentara, am intins totul cu sucitorul si am dat foaia de aluat la rece, pentru a se intari. Donna recomanda treizeci de minute in frigider, eu am ales scurtatura cu 15 minute in congelator. Peste restul de aluat ramas, se adauga lingurita de cacao si se amesteca. Rezulta un aluat de culoarea ciocolatei, aluat care urmeaza acelasi traseu: invelit, intins, trecut la rece. Dupa ce ambele foi de luat s-au intarit, se scot si se taie cu ajutorul unor forme de cookies. Aluatul alb, in cercuri, iar aluatul ciocolatiu, in alte forme – in acest caz, stelute. Se ia cate o steluta si se suprapune peste un cerculet din aluatul de vanilie, formandu-se astfel fursecurile finale. Se coc la cuptor, la 160 de grade, aproximativ 10-12 minute.
PS. Reteta trufelor de ciocolata la cuptor, care-au facut casa buna cu celelalte cookies de Craciun, este de gasit aici. Au fost un succes major pana acum, fara indoiala ca-si vor gasi si ele un loc in pachetelele festive de biscuitei de daruit celor dragi. Aruncati-va un ochi si pe ele, daca aveti vreme, caci s-ar putea sa va imprieteniti foarte tare 🙂