Cotlete de miel in crusta de ierburi proaspete

Imi place carnea de miel si imi pare rau ca, pana recent, in Romania parea sa fie o carne subestimata, asociata doar cu traditia Pastelui. Imi amintesc chiar ca in ultimii ani, dand o tura prin piata, indrazneam sa intreb vanzatorii despre carnea de miel mai devreme decat in apropierea Pastelui – toti imi dadeau acelasi raspuns: nu aducem pentru ca nu se cumpara. Anul asta a fost diferit, semn ca si gusturile se mai schimba; mielul a aparut mai devreme si mai des prin galantare, spre bucuria mea si a tuturor celor care ii apreciaza carnea proaspata. Iar ca sa il onorez cum se cuvine, am hotarat sa pregatesc niste cotlete de miel in crusta de ierburi proaspete si sa le servesc alaturi de cartofi copti cu usturoi si cimbru, mazare mangetout si o salata mixta cu seminte de rodie.
CARTOFII: metoda mea preferata de a-i pregati este mereu aceea de a-i fierbe inainte in apa cu sare, pana se patrund atunci cand sunt intepati cu o furculita, apoi scursi de apa, stropiti cu un pic de ulei de masline, imbogatiti cu ierburi aromatice la alegere si catei de usturoi raspanditi printre cartofi, apoi trecuti la cuptor, 200 grade – aproximativ 30 de minute sau pana se rumenesc exact atat cat va place. Eu ii prefer bine auriti si putin crocanti la exterior.
COTLETELE DE MIEL: sunt gata cam in acelasi timp cu cartofii, asa ca ei reprezinta etapa a doua a pregatirii. Se asezoneaza cu sare si piper, se stropesc cu putin suc de lamaie si ulei de masline, apoi se aranjeaza intr-o tava si se trec la cuptor timp de aproximativ 25-30 de minute. Se pot pune in aceeasi tava cu cartofii. La final, cotletele de miel se scot, se ung cu ulei de masline sau cu mustar si se trec prin ierburile proaspete , tocate marunt (rozmarin, cimbru, arpagic sau orice alte ierburi aromatice preferati).
SALATA: se pregateste in timp ce mielul si cartofii sunt la cuptor. Mix de salata cu lamaie si ulei de masline de calitate si seminte de rodie; uneori, in functie de dispozitie, imi place sa-i adaug si putina melasa de rodie sau balsamic glaze, pentru dulceata.
MANGETOUT: se scufunda in apa care fierbe timp de 1-2 minute, atat cat sa ramana crocante inca si sa-si pastreze fermitatea, iar culoarea sa i se intensifice. Se pot stropi apoi cu suc de lamaie sau cu sare si ulei de masline.
O masa cu patru elemente diferite, gata in 30 de minute? Cotletele de miel sunt o alegere perfecta pentru asta. Si, in plus, cu putina imaginatie, toate se pot adapta dupa propriile preferinte, astfel incat joaca sa fie si mai placuta. Crusta de ierburi proaspete poate fi inlocuita cu una de ierburi uscate, ierburi de Provence – spre exemplu, adaugate la inceputul coacerii, sau cu una din pesmet clasic sau panko. Adaptati totul dupa bunul plac al inimii, fiti deschisi si nu uitati ca intotdeauna sa puneti si un strop de dragoste in tot ceea ce faceti! 🙂