De fiecare dată când pregătesc creveți, gândul îmi zboară la Forrest Gump. E imposibil să nu-l știți. Nu știu dacă vi-l mai aduceți aminte pe Bubba, prietenul cel mai bun al lui Forrest și camaradul său de război. Bubba se pricepea la creveți. Și nu cred să existe măcar un privitor al filmului care să nu își amintească amuzat de felul special în care Bubba vorbea despre creveți:

Anyway, like I was sayin’, shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Dey’s uh, shrimp-kabobs, shrimp creole, shrimp gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There’s pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp, shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad, shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich. That- that’s about it”.

Cei la care m-am oprit eu astăzi sunt, după sistemul lui Bubba, pan fried – o rețetă clasică la Bistro Margot, căci fructele de mare se află printre preferatele mele și se întâmplă să știu că și printre preferatele multora dintre voi. Nimic mai simplu și mai rapid: într-o tigaie bine încinsă se toarnă ulei de măsline extravirgin, se mărunțesc cu presa, după preferințe, doi-trei căței de usturoi, având grijă să nu se ardă (usturoiul se arde foarte repede), se aruncă în tigaie creveții proaspeți și se lasă cam două minute pe fiecare parte, până când devin de un rozaliu intens. Se întorc cu ajutorul unui clește de bucătărie și se toarnă peste ei sucul de la o jumătate de lămâie și, pentru doritori, doar câțiva fulgi de chilli. Când sunt gata, se iau de pe foc, se condimentează cu sare și piper proaspăt râșnit, apoi se presară peste ei pătrunjel tocat mărunt. La Bistro i-am servit dupa cum a dictat vara: alaturi de cartofi pai si un rosé parfumat si lejer, companionul perfect pentru creveti. Și, cu gândul la Bubba, i-am devorat începând să număr în câte alte nenumărate feluri mai pot fi pregătiți creveții.  Felul vostru preferat de a-i pregăti care este?