Cum a fost “La Est de Eden” – o călătorie în lumea vinurilor georgiene și moldovenești de nișă

În urmă cu aproape o săptămână, ne adunam la Repertoire pentru a porni într-o călătorie specială, o călătorie de explorare a vinurilor georgiene și moldovenești de nișă cu ajutorul partenerilor de la True Wines și al lui Mihai Druță, Președintele Asociației Somelierilor din Republica Moldova, invitatul special al serii care ne-a ghidat prin această călătorie. A fost, totodată, și evenimentul cu care am redeschis seria degustărilor de vin pe anul acesta, iar poveștile au curs pe întreg parcursul serii, la fel ca vinul. 

Ca toate experiențele BM designed at Repertoire, și aceasta a fost una exclusivistă, cu locuri limitate, centrată pe educația gustului și construită în jurul conceptului de convivialitate. Am avut alături deopotrivă prieteni vechi și noi ai experiențelor de la Repertoire, iar cei care au fost suficient de norocoși să prindă loc la masă s-au putut bucura de o ocazie unică de a degusta o selecție de vinuri speciale, pentru că True Wines este importatorul și distribuitorul lor unic în România.

De-a lungul serii, Mihai ne-a plimbat, cu informații și mult umor, pe la trei crame-boutique (Vinăria Javgur, Crama Novak și Batono Winery), ale căror povești am avut ocazia să le descoperim și prin intermediul unor filmulețe proiectate în timpul evenimentului. Iar pentru ca experiența să fie completă, farmecul vinului a fost completat de o serie de platouri de degustare cu produse artizanale, atent selectate de la producători locali, invitându-i și încurajându-i, ca de fiecare dată, pe participanți să exploreze gusturile și să-și formeze propriile asocieri. 

Ce am degustat:
1. Efervescent MIED, Sudconcentrat Cahul, 2021, alb demisec alc.9% (toast de întâmpinare)
2. Vin Creme ALB DE ONIȚCANI + RCAȚITELI, Novak 2019 cupaj baric alb sec alc.13%
3. Vin MARIAGE ROSE 2020, Traminer Roz + Pinot Gris, IGP Ștefan Vodă, roze sec alc.13,5%
4. Vin Batono De’Wino MUKUZANI 2019 roșu sec alc.13%
5. Vin Batono Qvevruli SAPERAVI 2019 roșu sec alc.13%
6. Vin Black RED BLEND #1, Novak 2018 cupaj baric roșu sec alc.13,5%
7. Vin Black RED BLEND #2, Novak 2017 cupaj baric roșu sec alc.14%
8. Efervescent MIED, Sudconcentrat Cahul, 2021, roze demidulce alc.10% (toast încheiere)

După cum ați putut remarca în listă, una dintre surprizele serii, care a și înrămat selecția de vinuri explorate, a fost miedul, prezentat în două variante (alb demic și roze demidulce), o băutură efervescentă fabricată în mod tradițional prin fermentarea naturală a mierii, rezultând astfel o băutură slab alcoolizată (cel degustat de noi a avut 9% alcool). În fapt, miedul este o băutură străveche, produsă încă din antichitate: la greci exista sub denumirea de hidromel, la slavi era numită medu sau medovuhă, iar la noi e cunoscută sub denumirea de mied. Și este foarte plăcută! 

Sub deviza “vinuri pentru suflet”, TrueWines este importator și distribuitor unic în România al unor vinuri de nișă, provenind de la crame boutique din sud-estul Europei (Republica Moldova, Georgia, România, Serbia, Bulgaria). Vorbim despre vinuri și crame departe de sfera comercială, vinuri și crame care au în spate povești fascinante și care au convins juriile competițiilor internaționale că merită să fie răsplătite cu multiple premii.

Dar mai ales, vorbim despre vinuri care poartă cu ele nu doar farmecul unui terroir unic, ci și pe cel al unor tradiții îndelungate, istorice, așa cum este cazul metodei georgiene antice de vinificare în vase mari de lut (Qvevri), metodă înscrisă în 2013 în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO și atestată ca tehnică de vinificație veche de 8600 ani – de fapt, cea mai veche din lume. De altfel, Qvevruli și Mukuzani, unele dintre vinurile-vedetă ale serii, și-au lăsat amprenta asupra memoriei noastre gustative, ispitindu-ne să le aprofundăm și să le explorăm și mai mult în degustări viitoare.

Pentru că da, ne-a plăcut și ne-am promis să mai facem, așa că rămâneți cu ochii pe noi și pe următoarele experiențe BM la Repertoire. Iar pe partenerii de la True Wines nu uitați să-i urmăriți pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram

📷 Mulțumiri speciale pentru contribuția foto care a întregit această galerie Adei Ungureanu (IG: ada_a_ungureanu).