Cum a fost la TeaSpirit: o după-amiază în lumea ceaiului japonez

Ceai, artă, cearmică artizanală și multe povești despre gust de descoperit: duminică, într-o după-amiază însorită, dar încă răcoroasă de februarie, ne-am adunat la Repertoire pentru a explora împreună arta ceaiului japonez, cu noblețea, misterul și semnificațiile ei fascinante. Mihai Pleșu, maestrul de ceremonii și autorul minunatelor piese ceramice Telurik ne-a fost ghid prin această călătorie în lumea gustului, iar ceaiurile japoneze de la MatchaBar au strălucit, pe rând, revelându-și gusturile, farmecul și magia. 

În centrul ritualului ceaiului japonez stă, așa cum am avut ocazia să aflăm duminică, conceptul de armonie. Gustul este dublat de sens și semnificație, pregătirea lui este dublată de intenție, gesturile sunt dublate de respect și noblețe. Nimic nu este la voia întâmplării – așa cum ne-am străduit să facem și noi în cadrul workshopului TeaSpirit – o incursiune în arta ceaiului japonez.

Înțelesurile și gusturile din spatele ceaiurilor pe care le-am descoperit au fost completate de minune de obiectele ceramice create manual chiar de Mihai în atelierul său, Telurik, în tehnica tradițională japoneză numită raku, o tehnică despre care am aflat că duce ideea de imperfecțiune la nivel de artă. Ceea ce la prima vedere poate părea asimetrie, strâmbătură, zgârietură, fisură, în raku este, de fapt, intenție. Artistul își propune, a priori, să exprime perfecțiunea prin însăși frumusețea imperfecțiunii ei.

Bolurile ceramice primesc, mai apoi, ceaiurile preparate, la rândul lor, conform unor tehnici specifice, tehnici pe care am avut ocazia să le vedem și noi demonstrate  în cadrul workshopului de duminică, dar și să le aplicăm direct pe unele dintre ele, cum ar fi pregătirea ceaiului matcha. 

Ce am degustat împreună în cadrul worksopului:

  1. Ceai japonez Moya Sencha organic (ceai de dimineață; cel mai popular ceai din Japonia și probabil cel mai renumit ceai verde din lume)

  2. Ceai japonez Moya Genmaicha organic (ceai de prânz, obținut dintr-un amestec tradițional de ceai verde organic Sencha și orez brun prăjit)

  3. Ceai japonez Moya Hojicha organic (ceai de seară, obținut prin prăjirea frunzelor de ceai verde sencha, cu o aromă lemnoasă specifică, unică)

  4. Ceai japonez Gyokuro (ceai verde cultivat la umbră, între trei și patru săptămâni, unul dintre cele mai scumpe tipuri de ceai japonez)
  5. Moya Matcha premium organic (ceai de cea mai înaltă calitate obținut din cele mai tinere frunze culese din prima recoltă, folosit în mod tradițional pentru ceremonia ceaiului)

A fost o ocazie unică nu doar de a explora gustul unei culturi fascinante și de a împărtăși povești și de învăța ceva nou, ci și o bună ocazie de a savura o selecție de ceaiuri japoneze deosebite, de negăsit în alt loc, și asta pentru că MatchaBar este importatorul lor unic în România.

Moya Matcha premium, spre exemplu, ceaiul care va încununa întreaga experiență, este produs din plante de ceai care sunt special umbrite de lumina directă a soarelui cu trei săptămâni înainte de recoltare, este cultivat meticulos pe plantații mici de ceai organic deținute de o familie cu tradiție în cultivarea ceaiului, apoi procesat local în Japonia și expediat în loturi mici pentru prospețime maximă. Mai mult decât atât, provine din regiunea Uji din prefectura Kyoto, recunoscută pentru solurile sale fertile și apa curată și pentru cultivarea ceaiului verde de cea mai bună calitate de peste 800 de ani. 

Pentru cei care nu au putut participa de data aceasta, am promis să reedităm experiența în curând, cu o nouă incursiune în lumea ceaiului japonez. Dacă nu ați făcut-o deja, sunteți încurajați să vă alăturați membrilor clubului BM, cei care află primii datele și detaliile evenimentelor. Formularul de înscriere e de găsit la finalul acestui articol:)

Galerie foto:

📸 credit foto: Omar Dughouz