Dupa ce am aflat impreuna povestea lui Alain Ducasse, detinatorul recordului in materie de stele Michelin si ne-am distrat impreuna discutand despre povestea lui Alexandre Lagarde, personajul lui Jean Reno din filmul “Comme un Chef” – un reputat Chef in pericol sa piarda o stea Michelin, astazi aducem in discutie un subiect fascinant pentru oricine este pasionat de istoria gastronomiei:

cum se acorda stelele Michelin? 

Si vom face acest lucru urmarind impreuna un documentar excelent realizat pentru BBC2 de catre food writer-ul William Sitwell si care a fost sugestiv intitulat: “Michelin Stars – The Madness of Perfection”. Subiect indelung dezbatut si niciodata inteles pe deplin din cauza secretelor care il invaluie, procesul de acordare a stelelor Michelin nu este totusi unul chiar atat de simplu pe cat pare. Ce-i drept, obtinerea fie si numai unei singure stele se traduce in faima si profit pentru orice restaurant.

Trei stele, spune ghidul Michelin, inseamna “o bucatarie exceptionala care merita o vizita speciala”. Dar ce inseamna acest lucru mai exact si cat de subiectiva este notarea? Exista criterii specifice pe care inspectorii trebuie sa le urmareasca si daca da, care sunt acelea? De la restaurante aspirante la stele Michelin si pana la directorul Michelin care incearca sa faca lumina in jurul acestui subiect, de la povestile fascinante ale Chefilor care isi dau literalmente viata pentru celebra distinctie care le onoreaza munca (a se vedea cazul Bernard Loiseau, care s-a sinucis in urma presiunii resimtite inaintea publicarii ghidului) pana la Chefii care renunta de bunavoie la stelele Michelin pentru a se abandona din nou confortului si lejeritatii unui restaurant relaxat – toate aceste subiecte sunt cercetate, pe rand si in amanunt, de catre food writer-ul britanic in documentarul pe care va invit sa il urmarim impreuna.