Cum se face un platou cu somon afumat
Pentru serile linistite in care nu ai nevoie decat de o gustare usoara si-un pahar de vin aromat. Pentru zilele nebune in care ajungi acasa si nu ai chef sa transformi bucataria intr-un mini-laborator de gatit. Pentru datile in care astepti pe cineva la tine, dar nu ai nici timp, nici chef sa pregatesti ceva amplu. Pentru ca pur si simplu arata bine si este bun. Pentru ca iti place somonul in orice forma ar veni el, inclusiv asta. Pentru ca, uneori, simplitatea e cartea castigatoare. Pentru ca e grozav de pus pe masa si la petreceri, si cand esti singur si vrei sa te rasfeti. Pentru toate aceste motive si altele o mie pe care nu mai are rost sa le insir aici, haideti sa ne lasam inspirati de ideile simple si savuroase si sa ne amintim astazi cum se face un platou cu somon afumat!
3 sfaturi foarte simple inainte de a va apuca de treaba:
- folositi cele mai bune ingrediente pe care le aveti la dispozitie – este un platou care se bazeaza pe ingrediente simple, servite ca atare, fara giumbuslucuri, asa ca intregul sau succes sta in puterea ingredientelor. Daca alegeti ingrediente de calitate, jumatate din reusita este asigurata.
- pregatiti-l cu grija si dragoste – da, da, si ingredientul asta conteaza, ba chiar face diferenta de savoare, credeti-ma!
- nu ramaneti inchistati in liniile unei retete, acordati-va libertatea de a va juca si de a veni cu variatiuni care sa dea o nota creativa si personalizata platoului vostru, in functie de ingredientele pe care le aveti in casa. Daca in frigiderul vostru nu aveti crema de branza, ci un unt de casa pe care l-ati facut, ca mine, din greseala pentru ca ati batut smantana pentru frisca prea mult, folositi-l pe acela – in cazul in care aveti invitati si le spuneti ce fel de unt este, se vor simti onorati ca ati facut unt de casa pentru ei, iar daca sunteti singuri, nu va sti nimeni cum a aparut untul ala in bucataria voastra. Mergeti pe asocierea de culoare si in loc de portocale sau lamaie, folositi un greapfruit roz. Incercati mai multi tipuri de vlastari pana il descoperiti pe acela care va imbie simturile cel mai bine sau acel tip de frunze pe salata care va place cel mai mult. Faceti din acest platou cu somon afumat, platoul vostru, care reflecta gusturile voastre!
Cat despre metoda de preparare, mai e nevoie de explicatii? Spalati frunzele de salata si le imbracati in ulei de masline extravirgin si suc de lamaie sau, cum a fost in cazul meu, suc de portocala. Asezati-le pe un platou, iar peste ele asezati feliile de somon afumat. Nu uitati sa stropiti si somonul cu putin suc de portocala. Taiati rondele o ceapa rosie si adaugati rondelele pe platou, peste somon. Pe langa rondelele de ceapa rosie, puneti si cateva felii de portocala. Iar la final, decorati totul cu vlastarii tineri preferati: de ceapa, de ridichie, de nasturel, de praz, etc.
La masa, nu trebuie decat sa aduceti un cosulet cu felii de paine foarte buna, eventual facuta chiar de voi, in casa (va mai aduceti aminte reteta asta? E perfecta si nici nu va cere mult timp!) si niste crema de branza sau un unt bun. Turnati un Chardonnay si bucurati-va de cateva clipe pline de savoare. Eu tocmai ma pregatesc sa fac asta, cu un platou cu somon afumat in fata 🙂
Citeste si: Cum se face un platou de branzeturi savuros
Daca vi se pare o idee buna, daca va inspira sau daca pur si simplu vreti sa-mi impartasiti gandurile voastre, va invit sa-mi lasati cateva randuri folosind formularul de comentarii de mai jos. Cuvintele voastre ma vor bucura, iar eu va voi raspunde cat de repede!