Cum se pastreaza trufele

Toamna asta a adus cu sine, printre alte lucruri mai putin placute, si un adevarat regal cu trufe negre la Bistro. Cine stie cand urmeaza sa ma mai intalnesc cu asa ceva?! mi-am spus si, in mod firesc, mi-am dorit sa profit de minunea intamplata cat mai mult. Asa ca dupa ce mi-am facut temele de casa, am cercetat, m-am documentat, am citit si mi-am facut o lunga lista de retete si idei culinare de incercat, mi-am dorit, in mod firesc, sa prelungesc placerea cat mai mult. Si pentru ca am primit din partea mai multor cititori care au apreciat seria articolelor despre trufe de pe blog intrebarea: cum se pastreaza trufele?, astazi m-am gandit ca poate ati gasi util un material in care sa raspundem fix la aceasta intrebare. Cine stie, poate intr-o zi va veti gasi in norocoasa situatie de a pune la pastrare trufe nobile – ceea ce, desigur, va doresc din toata inima 🙂

* imediat dupa cumparare, este recomandat ca trufele sa fie stocate intr-un recipient cu inchidere ermetica (un borcan de sticla cu inchidere etansa, spre exemplu); recipientele din plastic sunt insa de evitat, pentru ca vor duce la deteriorarea rapida a trufelor;

* de asemenea, se recomanda ca recipientul in care sunt pastrate trufele sa fie umplut pe jumatate cu orez, pentru ca ele se vor deshidrata cate un pic in fiecare zi; orezul le va ajuta sa-si conserve umiditatea mai mult timp si, in plus, se va imbiba cu parfumul trufelor, iar apoi va putea fi folosit la prepararea unui risotto trufat fabulos;

* pe acelasi principiu, trufele mai pot fi puse la pastrare intr-un recipient si alaturi de oua: in numai 2-3 zile, ouale vor prelua si ele, prin coaja, parfumul trufelor, iar apoi vor putea fi folosite la pregatirea omletelor sau a altor preparate, avand o aroma cu totul speciala, insa in acelasi timp subtila si eleganta;

* o alta modalitate de a le pastra mai poate fi aceea de a le inveli pe fiecare intr-o hartie (servetel, prosop de hartie, etc), cu acelasi rol de a intarzia deshidratarea si uscarea trufelor, apoi de a schimba hartia zilnic, intrucat ea oricum se va umezi usor;

* in toate cazurile, trufele vor fi tinute la frigider; pentru o conservare indelungata, am citit ca pot fi pastrate si in congelator, ambalate individual, invelite in folie alimentara sau folie de plastic si razuite direct peste mancare, fara decongelare, in momentul folosirii – eu insa nu am incercat niciodata aceasta varianta pentru ca mi-a fost teama ca atunci cand le voi decongela isi vor fi pierdut parfumul cu totul. daca este insa printre voi cineva care a incercat asta, chiar il rog sa ne imparteseasca experienta!

* o alta modalitate de prezervare foarte simpla si la indemana sunt produsele homemade cu trufe: din numai una-doua trufe se pot obtine mai multe delicatese, care pot fi pastrate timp indelungat. Uleiul infuzat cu doar cateva coji si feliute de trufe este una dintre variantele cele mai des intalnite si un adevarat rasfat in bucatarie. Untul cu trufe se prepara si el foarte usor, iar congelat poate fi pastrat chiar mult timp (in frigider va disparea foarte repede, va asigur: la noi nu a tinut decat 2 zile!). Sarea aromatizata cu trufe presupune un efort de neimaginat (sare amestecata cu trufe date pe razatoare), deci nu ati avea de ce sa nu o incercati, mai ales ca va mirosi atat de frumos incat veti gasi tot soiul de pretexte ca sa o presarati peste orice ati gati. De asemenea, mierea aromatizata cu trufe este o alta varianta geniala de a prelungi placerea provocata de trufe, avand in vedere ca, daca e pastrata intr-un recipient bine inchis, mierea nu expira, practic, niciodata. Am explicat pe larg cum putem obtine cu usurinta aceste produse de casa cu trufe chiar aici, daca aveti nevoie de inspiratie;

* in fine, o alta metoda pe care am incercat-o chiar acum, profitand de ultimele trufe ramase, a fost aceea de a le conserva intregi, intr-un borcan cu ulei de masline. As fi putut sa le feliez si sa le transform in carpaccio de trufe negre, insa mi s-a parut simpatic sa le inghesuiesc asa, intregi si aproape rotunde, cu formele lor complet neregulate, in borcanele cu inchidere ermetica, aproape ca pe niste muraturi de toamna 🙂

trufeinborcan