Cum se vede toamna in lume

14 October 2014

Intr-una din zile, incercand sa ma imprietenesc cu anotimpul ruginiu, am avut o curiozitate: cum se vede toamna in lume.

Si am lansat o provocare prietenilor de pe pagina de Facebook: sa-mi trimita la Bistro o fotografie care sa surprinda toamna lor. In orice colt de lume s-ar afla.

Spre incantarea mea, primele poze si-au facut aparitia chiar la cateva secunde dupa anunt.

Apoi, au urmat altele si altele, din locuri dintre cele mai indepartate, fie ele coltisoare din tara noastra sau coltisoare din alte tari.

Am pornit la drum cu intentia de a face un mozaic al viziunilor noastre despre toamna, o singura toamna in imagini frumoase si profund subiective, care sa cuprinda, de fapt, toate celelalte toamne. O toamna a prieteniei, un tablou construit ca un puzzle, din bucatile fiecarui omulet care a luat parte la aceasta joaca frumoasa.

Mi-am dorit, de fapt, ca prin simplul gest de a fotografia sentimentul de toamna, oamenii sa faca un exercitiu de constientizare: sa se opreasca, pentru numai cateva clipe, din valtoarea vietii de zi cu zi, sa respire si sa identifice, in peisajul care ii inconjoara, o bucata de frumos. Fie ca ea inseamna un ciorchine de struguri copti, un pat de frunze aramii sau un val de lumina care cade peste strada pe care o strabatem chiar in acel moment.

mosaik.001

Am continuat sa primesc fotografii cu viziunile de toamna ale prietenilor bistro-ului chiar si dupa ce primul colaj a fost gata.

Dar nu am putut sa spun stop. Am facut un al doilea si, mai apoi, un al treilea colaj.

Si l-am lasat pe fiecare dintre ele sa ma imbogateasca, fiecare in felul sau, cu frumusetea pe care o poarta, iar acum cu bucurie intorc aceasta frumusete catre voi, cei care v-ati prins in joaca asta de toamna, dar si catre voi, cei care pur si simplu vreti sa o admirati, fara sa fi luat direct parte la ea.

Exista o zicala celebra care spune ca “beauty lies in the eyes of the beholder”. Mozaicul nostru de toamna mi se pare, in acest moment, expresia fizica cea mai potrivita pentru aceasta zicala: un puzzle al frumusetii fiecaruia dintre noi, in care fiecare piesa este o poveste.

mozaicdetoamna.001

toamna

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.