Demel – ciocolata pentru Casa Regala

Daca se intampla sa nu cunosti limba germana, ca mine, dar se intampla sa ajungi prin Viena, cum am ajuns si eu cu ceva timp in urma, unul dintre primele cuvinte pe care le vei invata, in afara de Schnitzel si Strudel, este Konditorei – termen care este folosit pentru a desemna magazine-cofetarii care servesc ‘torte’ si alte delicatese specifice. La capitolul ‘Konditorei’, Viena sta foarte bine, numarand o serie intreaga de astfel de minunatii in care intri fermecat, literalmente asemenea unui copil in candy shop. Insa cel mai faimos, vechi si cu traditie dintre ele este Demel, furnizorul case regale.

Istoria lui Demel, pe numele sau complet “K. u. K. Hofzuckerbäcker Ch. Demel’s Söhne” este, asa cum ne asteptam, una lunga si nobila. Ea incepe inca de la 1786, insa aflam ca in 1857, saturandu-se de negot, fiul fondatorului a decis sa vanda afacerea catre unul dintre ucenicii cofetari, Christof Demel. Acesta este si cel care va aduce glorie magazinului, transformandu-l intr-un adevarat brand, recunoscut si apreciat la nivelul cel mai inalt – intrucat in scurt timp, Demel obtinea magulitorul titlu de furnizor al Casei Regale.  Astfel, Christof Demel a devenit cel care ii livra personal ciocolata cu violete glasate Printesei Sisi direct la Palatul Hofburg.

Astazi, Demel a ajuns unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Viena, cam de aceeasi importanta cu Palatul Hofburg, pentru care Herr Demel obisnuia sa lucreze. Cu un decor impresionant, ce da masura traditiei si istoriei pe care o inglobeaza brandul Demel, cu delicatese precum ciocolata artizanala, prajituri, marmelade, nougat, dar si specialitati dintr-un meniu ales pentru mese mai consistente, Demel te va intampina intotdeauna in bunul spirit al traditiei vieneze, cu chelneri in uniformele clasice, alb-negru si cu amabilitatea caracteristica. In plus, daca esti pasionat de arta culinara, Demel mai are o surpriza pentru tine: bucataria in care se pregatesc toate minunatiile dulci si sarate prezentate in vitrine nu este deloc una ascunsa, ci este chiar la vedere, separata de publicul curios doar prin niste pereti de sticla transparenta. Astfel, poti urmari cu entuziasm cum se decoreaza torturile sau cum se fabrica decoratiile pentru torturi chiar sub ochii tai!

Bucataria Demel in care poti admira live cum se decoreaza torturile

Decoratiuni pentru torturile Demel

Direct din magazinul Demel din Viena, Bistro Margot a selectat pentru tine cateva dintre cele mai atragatoare delicatese puse la dispozitie turistilor, dar si clientilor obisnuiti ai casei:

In incinta magazinului Demel

Nenumarate feluri de ‘torte’ pe alese pentru clientii Demel

Canapele cu somon, din meniul sarat servit la Demel

Somon cu topping de caviar rosu din meniul sarat de la Demel