Subscribe

Despre mine

Copywriter & creator de concepte, promotor al bunului gust și al convivialității, primul român absolvent al programului Hautes Études du Goût Le Cordon Bleu Paris. Din 2010, scriu pe Bistro Margot  despre povești cu gust și arta de a trăi, iar din 2018, în București, sunt gazda studioului Repertoire, care îmbină și aduce sub același acoperiș cele mai mari pasiuni ale mele: creația, gastronomia și Parisul. 

Tot ce am făcut vreodată a fost legat, într-un fel sau altul, de creativitate. Chiar și felul în care am ales să vin pe lume: într-o noapte de Revelion, dintr-o iarnă grea, pe 1 ianuarie. Așa se explică, poate, faptul că-mi plac verile, soarele, căldura, șampania și că am învățat să trăiesc încercând să fac din fiecare zi o sărbătoare. 
 
Prima mea iubire au fost cuvintele. Joaca lor, magia lor, forța lor de a construi lumi și de a cristaliza emoții, fascinația de a descoperi povești și, atunci când poveștile nu erau de găsit, să le creez chiar eu, toate acestea m-au îndreptat către cărți, iar cărțile m-au îndreptat, firesc, către Litere, unde am absolvit cu o dublă specializare, Filologie – Comunicare Socială și Relații Publice. O bursă Erasmus m-a dus, în timpul facultății, în Franța, un spațiu în care visam să ajung de când am început să învăț franceză, un spațiu în care m-am regăsit profund și de care am rămas iremediabil atașată. 
 
Ca om care iubește cuvintele, m-am hotărât să-mi câștig existența din asta și m-am făcut copywriter. O întâmplare demnă de scenariul unui film a făcut să ajung într-o echipă de creație care m-a îndemnat să gândesc liber – și asta am făcut, ca job, vreme de ani buni, pentru două dintre cele mai importante instituții media din România: trustul PRO și, mai târziu, Mediafax Group, generând idei, concepte și campanii care au ajuns în casele și inimile a milioane de oameni. 
 
Tot în PRO TV, alături de colegii mei de la creație, am început să gătesc – din simplă pasiune, doar pentru a ne face mai frumoase pauzele de masă. Din această pasiune, îmbinată cu cea pentru cuvinte, s-a născut Bistro Margot, o poveste care se scrie deja de peste 10 ani, care mi-a adus perspective neașteptate și care mi-a dat curajul, la un moment dat, să pornesc pe drumul meu.
 

După 15 ani de experiență în comunicare, după atâtea explorări în căutarea sloganului perfect, după sute de campanii, concepte, strategii gândite cu cap, dar mai ales cu pasiune și după 12 ani de scris, povestit, gătit, experimentat pe bistromagot.ro, după descoperirea unei noi pasiuni – gastronomia – care s-a transformat, în timp, într-o adevărată aventură, după o diplomă de bucătar în București și o școală de Înalte Studii Gastronomice în Franța, între cele două laturi s-a legat, cât se poate de natural, o savuroasă poveste de dragoste, iar acum, creația și gastronomia se îmbină armonios la studioul meu de creație din București. 

Cum a apărut Bistro Margot

Povestea a început acum opt ani, alături de colegii mei de atunci, cu care cream campanii, concepte și făceam brainstorming-uri. Cele mai lungi brainstorming-uri însă aveau loc atunci când trebuia să comandăm de mâncare și, de la o zi la alta, începusem să epuizăm toate opțiunile. În fiecare zi, mâncarea comandată părea să își piardă gustul, așa că într-o zi m-am gândit să le fac o surpriză și să gătesc. Habar n-aveam să gătesc, dar, om de Litere fiind, mi-am zis „ce poate fi atât de greu? Iau o carte și fac ce scrie acolo, sigur o să îmi iasă!”. A fost cumva inconștiență sau norocul începătorului, pentru că nu m-am gândit nicio secundă că aș putea să eșuez, drept urmare mi-a ieșit, iar asta mi-a dat curaj să mai încerc și alte rețete și, preț de o masă, să fac niște oameni fericiți. Să ne delimităm de griul biroului măcar pentru o oră la prânz, să ne închidem în sala de ședințe, să ne creăm lumea noastră în care să facem călătorii imaginare prin intermediul gastronomiei, să discutăm despre lucruri frumoase și să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții. Așa a apărut Bistro Margot. În fiecare zi, colegii mei veneau la serviciu și mă întrebau „și, ce avem astăzi în meniu la Bistro Margot?”. Înainte ca el să existe online, ca blog, a fost bistro-ul nostru imaginar.

Apoi, au început să mă încurajeze să scriu despre toate astea, pentru că de fiecare dată când încercam rețete noi, voiam să aflu și ce se ascundea dincolo de ele, cum fuseseră create, cine le-a inventat, cum au apărut, care era povestea lor — lucruri pe care, din entuziasm, le povesteam și celor din jur, care m-au încurajat să scriu despre ele. „Bine, dar eu nu sunt chef”, protestam eu. „Nu, dar ești un om care scrie, tu ești povestitor și trebuie să scrii povești”, îmi ziceau ei. Așa m-au convins să pornesc blogul, pe www.bistromargot.ro.

De ce Margot?

Călătoria gastronomică

Margot, de fapt, vine de la „Maestrul și Margareta”, cartea lui Bulgakov pe care o citeam atunci când a început totul. Colegii mei citeau aceeași carte și cumva aveau împărțite personajele între ei, cineva era Behemoth, cineva era Woland, cineva era Koroviev, le lipsea Margareta. M-au făcut pe mine Margareta lor și, pentru că tocmai mă întorsesem din Franța, m-au alintat Margot. Așa că am început cumva să am un fel de dublă personalitate: Nicolle era copywriterul, omul de creație, Margot era bucătarul, povestitorul. Acum mă bucur că drumul meu s-a construit cumva în așa fel încât să pot să le îmbin armonios pe amândouă la studio: proiectele de comunicare și cele gastronomice, două direcții care pot părea diferite, dar care pentru mine înseamnă același lucru: tot creație.

La început, pe blog scriam mai mult pentru prieteni. Pe parcurs însă, blogul a crescut și la masa virtuală s-au adunat mai mulți oameni decât cercul meu de prieteni, iar eu m-am trezit cuprinsă cu totul de o pasiune care, în timp, avea să devină parte integrantă din viața mea — mai mult decât pasiune, ocupație. Am început să citesc și să studiez pe cont propriu istoria gastronomiei, să încerc să învăț cât mai mult, să încerc să mă depășesc în fiecare zi. Între timp, am absolvit și o școală de bucătari în București, iar în 2017 am ajuns și în Franța, la Hautes Études du Goût, un program de studii gastronomice al celei mai vechi academii culinare din lume, Le Cordon Bleu Paris, în parteneriat cu Universitatea Reims, Champagne-Ardenne. 

Filosofie. Viziune. Valori

În viziunea mea, educarea gustului începe cu educarea spiritului. De ce cred asta? Pentru că ideea de gust înseamnă mult mai mult decât rețete. Mâncarea, în general, înseamnă mult mai mult decât rețete sau simple ingrediente. Înseamnă istorie, artă, știință, simbol, înseamnă storytelling, emoție, memorie,  înseamnă spiritualitate, identitate, comunitate, patrimoniu, apartenență, act cultural și de creație. 

Toate acestea creează repere. Și cred ca avem, mai mult ca niciodată, nevoie de repere, pentru că reperele creează sens. Iar sensul este fundamentul oricărei existențe. 

Nu întâmplător, în cultura franceză există acest concept – “l’art de vivre” – arta de a trăi, pentru că a mânca se subscrie artei de a trăi. Frumos și cu sens. Deși poate că la prima vedere nu este evident, cele două dimensiuni ale gustului – cea concretă, în sensul propriu, al papilelor gustative și cea figurată, care ține de estetică și discernământ, sunt indisolubil legate una de cealaltă, derivă una din cealaltă și se influențează una pe cealaltă. 

Educarea gustului începe cu educarea spiritului. Fiecare nouă experiență, fiecare nouă idee pe care o descoperim, fiecare nou spațiu pe care îl explorăm ne schimbă perspectiva asupra tuturor celorlalte pe care le-am cunoscut anterior, ne face să le privim diferit, cu un ochi mai critic și mai avizat. Atunci când cunoaștem mai mult ne raportăm altfel la tot ce am cunoscut înainte. Când orizonturile noastre se lărgesc, și gusturile noastre sunt modelate altfel, pentru că felul în care ne construim și ne populăm universul interior se reflectă și în afara noastră: în viziunea noastră despre lume, în alegerile pe care le facem, în drumul nostru, în viața noastră. 

Și astfel, o viață trăită cu gust devine o viață trăită cu sens. 

Studioul de creație Repertoire

Repertoire este un spațiu-concept multifuncțional, un studio de creație cu o abordare multidisciplinară și un repertoriu în continuă dezvoltare.  

CUM ESTE STRUCTURAT REPERTOIRE ȘI CE GĂSEȘTI AICI
  • un studio de creație, martor al multor brainstorminguri în care ‘se coc’ idei și se pun la dospit concepte
  • un loc de întâlnire cu parfum parizian, numai bun pentru discuții relaxate însoțite mereu de ceva proaspăt copt
  • o bibliotecă specializată în cărți gastronomice
    o bucătărie cochetă care îndeamnă la experimente culinare
  • un studio foto pregătit să surprindă rezultatul experimentelor culinare – plus lumină naturală superbă cât e ziua de lungă
  • props & elemente auxiliare pentru food styling, că doar ședințele foto nu se pregătesc singure 🙂
  • o masă încăpătoare la care să te așezi, cu un brief, cu o idee, cu un proiect, sau doar ca să te bucuri de o discuție convivială si de ceva bun la un pahar cu vin și muzică de atmosferă, pentru inspirație
  • și un spațiu cu iz parizian, plin de poezie, de care te îndrăgostești de îndată ce-i treci pragul.
CE AVEM ÎN REPERTORIU
  • creatie (campanii publicitare, concepte creative, executii specifice)
  • branding (naming, identitate de brand, pozitionare, strategie)
  • copywriting
  • concepte creative pentru evenimente 
  • concepte video 
  • food & product photography
  • food styling
  • recipe development 
  • brand endorsement (campanii de imagine, content creation, research pentru proiecte & elaborare de studii gastronomice)
  • private events (degustări, brunch-uri, private dinners, cocktail parties)
  • cooking workshops & ateliere de educarea gustului