Despre literatura si frumusetea vietii
Viata, cartile, literatura. Si, printre toate, oamenii. Capacitatea lor de a privi lumea si de a desprinde din ea exact acea stralucire de lumina, de a o pastra si de a o transforma in ceva si mai frumos: literatura, muzica, experienta sau placeri simple. Puterea de a repeta placerile simple in tihna, de a le dedica un timp al lor, de a ne dedica pe noi insine lor, pana cand ele devin ritual. Pana cand repetitia, urmata cu religiozitate si devotament, incepe sa fie imbracata de un strop de magie.
Despre frumusetea uitata, descoperita si redescoperita a vietii s-a discutat ieri seara la “Cafeneaua lui Alex. Stefanescu”, cel mai nou proiect al Editurii ALL, care isi propune sa aduca mai aproape cititorii de scriitorii si literatura romana. Evenimentul, gazduit de Libraria Bastilia in mansarda sa atat de boema (ce loc mai potrivit pentru o astfel de intalnire?) a strans, in jurul canilor de ceai numai bune pentru ultima seara de septembrie, iubitori ai cartilor si, la mesele rotunde, pe directorul editorial ALL, Viorel Zaicu, criticul Alex Stefanescu, psihologul Gigi Ghinea, scriitorul Vlad A. Popa (autorul cartii “Viata face toti banii”, punctul de plecare al temei evenimentului) si actrita Anca Bejenaru, cea care a si lecturat un fragment din cartea lui Vlad, reusind poate cel mai antrenant si revigorant moment al serii si cooptand publicul intr-o scurta aventura alaturi de un personaj de (numai) 95 de ani, in care viata pulseaza incredibil de puternic si care-si gaseste bucuria in lucruri mici si simple, precum bautura sa preferata, cappuccino.
Fragmentul ales spre lectura publica nu a fost deloc intamplator. Mesajul general transmis s-a concentrat in jurul ideii ca foarte multi, poate prea multi oameni asteapta, de cele mai multe ori, fericirea ca pe un dat. Sau se raporteaza la ea ca la o lupta foarte greu de castigat. Fara sa isi dea seama ca este atat de usor sa fii fericit, daca alegi in schimb sa te raportezi la lucrurile mici si simple, daca alegi sa privesti in sus, spre curcubeul de pe cer in loc sa iti cobori privirea catre balta de noroi de la picioarele tale, asa cum sublinia Alex Stefanescu.
Si din punctul de vedere al lui Gigi Ghinea, reteta pentru a ne bucura de frumusetea vietii este una pe cat de simpla, pe atat de usoara: secretul consta in ancorarea in prezent – efortul depus pentru a fi constient de clipa prezenta devine si el, astfel, un ritual si se transforma in bucurie. La acest lucru se mai adauga un altul, la fel de important: simtul umorului. Sa renuntam la a mai fi incrancenati, sa ne amintim permanent sa radem, sa zambim, pentru ca – din fericire – asta nu ne costa nimic si sa avem capacitatea de a reusi sa vedem in ceilalti frumusetea chiar si atunci cand nici ei insisi nu o vad.
Sa scriem, daca simtim ca asta ne vindeca, daca simtim ca ne ofera o stare reconfortanta sau daca pur si simplu simtim ca scrisul, ca un fel de ritual-joc, ne aduce mai aproape de esenta noastra. Scrisul-uitare de sine si scrisul-amintire, doua concepte pe care literatura universala le-a exersat din plin de-a lungul veacurilor, au fost sintetizate foarte cald de catre Gigi Ghinea prin ideea ca “trebuie sa uitam de noi ca sa ne putem intoarce la esenta, sa ne amintim de frumusetea vietii si sa ne hranim sufletul. Iar hrana care va exista mereu, indiferent de circumstante, este cartea”.
Literatura, iubirea comuna a tuturor celor prezenti in mansarda, a fost completata de o alta arta, muzica, printr-un moment artistic la vioara, insa frumusetea serii nu s-a incheiat odata cu finalul evenimentului. Dimpotriva. Ea s-a prelungit natural, ca povestea unei carti, alaturi de persoane dragi intalnite in mansarda de la Bastilia, deopotriva prieteni vechi si noi, caci uneori, prozaic poate?, frumusetea vietii poate lua si forma unor conversatii cu oameni cu care simti ca ai putea sa vorbesti pana la dimineata. Si, cum sfatul specialistului a fost acela de a invata sa ne transformam placerile in ritual, astept cu interes sa revin in “Cafeneaua lui Alex Stefanescu” pentru o noua intalnire cu literatura, cartile si frumusetea vietii.
Foto credit: Ovidiu Huiban