Dimineți parfumate: Banana Bread sau Chec cu Banane

Pentru că toamna și-a intrat în drepturi, pentru că diminețile răcoroase au început să aibă farmecul lor (până la momentul în care vor deveni prea răcoroase), pentru că micul-dejun de weekend pare special și pentru că cel mai frumos lucru este atunci când în casă miroase mereu a ceva bun, astăzi vă invit să aprindem cuptorul.

Dacă aveți prin frigider vreo trei banane uitate si aproape trecute, pasați-le ca pe un piure. Amestecați-le într-un bol cu o cană de zahăr, un ou, niște vanilie (semințele unei păstăi, extract organic sau esență), o linguriță de praf de copt și una de bicarbonat, o jumătate de cană de ulei sau unt topit și o dușcă serioasă de alcool aromat (eu am folosit niște cognac). Dacă aveți la îndemână și niște nuci, nu ezitați să le adăugați și pe ele – eu am avut unele proaspăt luate din piață, cu scopul de a le împerechea cu niscaiva must, dar am furat o mână de nuci și pentru checul cu banane. Peste întreg amestecul, adăugați o cană și jumătate de făină, apoi turnați întreaga compoziție într-o tavă de chec non-aderentă. Treceți tava la cuptorul preîncălzit și lăsați să se coacă 40-50 de minute, până când casa miroase îmbietor. Puteți verifica dacă este gata înfigând o scobitoare în chec: daca aceasta iese curată, înseamnă că și checul s-a făcut. Îl puteți servi cu unt de casă și gem de merișoare, așa cum am făcut eu. Cafeaua, ceaiul și oamenii dragi vor fi o companie plăcută. Iar ziua răcoroasă se va transforma pe loc într-una caldă și parfumată a minuni proaspăt scoase din cuptor.