Experienta KRUG: intalnire cu cea mai buna sampanie din lume

Sunt multe si valoroase lectiile pe care le-am invatat la Hautes Etudes du Gout, sunt extraordinari profesorii pe care i-am intalnit. Una dintre seri insa mi-a adus o intalnire cu cel mai prestigios profesor in arta de a trai frumos: sampania Krug, considerata cea mai buna  sampanie din lume, intr-o cina educationala de exceptie, care a ramas in memoria mea ca o experienta transformationala si o lectie despre viziune.


POVESTEA KRUG: O POVESTE DESPRE VIZIUNE SI INOVATIE

Povestea Krug incepe odata cu Joseph Krug, un tanar nascut in Mainz si venit la Paris cu un vis: acela de a-si face un nume in lumea sampaniei. Talentat, ambitios si creativ, vorbitor a trei limbi, Joseph ajunge sa fie angajat de casa Jacquesson, pe atunci lider in domeniu si sa devina chiar partener, insa visul sau mergea mai departe de atat. La 42 de ani, desi aflat intr-o pozitie confortabila, decide sa-si asume riscul de a fonda, in 1843, propria casa de sampanie. Viziunea sa – una indrazneata: sa produca o sampanie exceptionala in fiecare an, indiferent de variatiile climaterice, indiferent de starea recoltei – si astfel s-au nascut rezervele Krug. Vizionar, non-conformist, inovator, Joseph Krug a fost primul capabil sa creeze doar cuvées de prestige in fiecare an, revolutionand lumea sampaniei, mergand acolo unde nu mai fusese nimeni. Lucru care a ramas valabil si astazi.

SAMPANIA KRUG: EXCELENTA SI EFERVESCENTA

Cea mai pretioasa mostenire a lui, dincolo de creatiile sale, este celebrul caiet rubiniu in care isi nota ideile, filosofia, cunostintele, caiet pastrat si astazi la casa care ii poarta numele, ca un testament inestimabil. In el, Joseph Krug a consemnat ca o casa ar trebui sa produca doar doua tipuri de sampanie de aceeasi calitate: una care sa fie expresia deplina a sampaniei in fiecare an si o alta, care sa exprime circumstantele specifice unui anumit an, fapt pentru care ar trebui creata numai in acei ani speciali in care ar fi o poveste de spus. Astfel s-au nascut Krug Grande Cuvée si Krug Vintage. Pe masura ce timpul a trecut si generatiile s-au succedat, s-au nascut si alte creatii, precum Krug Rosé, Clos du Mesnil sau Clos D’Ambonnay, toate expresii diferite ale unei calitati de necontestat, care nu permite ierarhizarea lor intr-un clasament – toate sunt exceptionale. Dar arhetipul filosofiei Krug ramane Krug Grande Cuvée, cu care o singura intalnire e de ajuns pentru ca totul sa se transforme intr-o poveste de dragoste grandioasa – la fel cum mi s-a intamplat si mie.

EXPERIENTA KRUG

Experienta mea la Krug a inceput – cum altfel? – cu vizita cramelor si a pretioaselor rezerve, acolo unde, alaturi de colegii mei de la HEG, am fost ghidati chiar de domnul Remi Krug, un om capabil sa vorbeasca despre sampanie ca despre o arta poetica. Totul a continuat apoi cu o cina de exceptie, al carui meniu, pe cat de simplu in aparenta, pe atat de sofisticat, a fost semnat de Arnaud Lallement, Chef L’Asiette Champenoise, 3 stele Michelin. Si in toata calatoria ne-a insotit, desigur, sampania Krug, care ne-a facut sa cantam pe dinauntru pe parcursul intregii seri, odata cu fiecare preparat. Caietul rubiniu, creat dupa caietul original al lui Joseph Krug, s-a transformat in martorul experientei, adapostind senzatiile, reflectiile si notitele noastre din timpul acelei seri, iar astazi, merge cu mine oriunde as merge, cu toate lectiile sale cu tot, ca un memento personal ca excelenta este reperul catre care sa tintesc mereu, in orice as face.

Domnul Remi Krug, care ne-a primit cu ospitalitate si deschidere, spunea ca in sampanie, cel mai important lucru de invatat este rabdarea: “time is our friend, not our enemy”. Dar si curajul de a indrazni, de a risca, de a surprinde. Si, in final, de a te bucura de fiecare moment in loc sa amani bucuria asteptand ocazii speciale. Eram acolo pentru a invata despre pairing. Dar, in final, am invatat mult mai mult decat atat: am invatat despre viata.

GALERIE FOTO: