Galette du roi – Rege pentru o zi
Daca e 6 ianuarie, atunci e Galette du Roi! Tarta Regelui este o traditie pe care am descoperit-o in urma cu multi ani, pe vremea cand locuiam in Franta, insa, asa cum aveam sa aflu de curand, se pare ca e raspandita in mai multe tari din Europa, inclusiv in Romania. Nu e de mirare: desi acum este considerata o traditie crestina, de-a lungul timpului ea a fost prezenta in vietile oamenilor prin diferite forme, gasindu-si originile tocmai in vremea Imperiului Roman. Conform obiceiului, in interiorul de frangipan al tartei se ascunde o figurina. Familia sau prietenii se aduna in jurul mesei, iar Galette du Roi este impartita in felii: cel care gaseste figurina ascunsa este cel mai norocos, pentru ca ea il transforma in… rege pentru o zi!
Galette du Roi – o poveste care a supravietuit timpului
Galette du Roi nu este, deci, doar un produs savuros de patiserie, desi – sa fim sinceri – cine poate rezista unui frangipan aromat? – ci mult mai mult decat atat: este un joc, o schimbare de roluri, o piesa de teatru. Si asta pentru ca, asa cum va spuneam, desi ea acum este legata de Epifanie (o sarbatoare crestina celebrand manifestarea divina pe pamant), ea s-a nascut in Imperiul Roman, marcand tot o alta sarbatoare. Pe vremea aceea, Saturnaliile, o sarbatoare in care, printre altele obiceiuri, stapanii luau locul sclavilor pentru o zi, iar sclavii se bucurau de privilegiile stapanilor. Se celebra Saturn, zeul agriculturii si detinatorul abundentei, de care toata lumea trebuia sa se bucure. Pentru a se desemna care dintre sclavii casei urma sa fie rege pentru o zi, exista obiceiul acestei tarte a regelui, in care se ascundea o bobita de fasole. Tarta era impartita apoi in tot atatea felii cati sclavi existau in casa: cel care nimerea felia cu bobita ascunsa urma sa fie considerat rege pentru o zi!
Tarta aceasta a fost atat de apreciata incat se pare ca obiceiul ca ea sa fie pregatita a supravietuit chiar si in timpurile intunecate ale Evului Mediu, cand exista obiceiul care ea sa fie oferita de catre supusi stapanilor nobili in perioadele in care se colectau darile feudale.
Nici Regele Ludovic al XIV-lea, arhicunoscut pentru grandoarea sa, nu a ratat obiceiul tartei regale, ba chiar l-a incurajat, facand din ea aceasta traditie o ocazie in plus pentru a se bucura de laude si apteoze la adresa lui!
Asa cum era de asteptat, Revolutia Franceza a umbrit, temporar, vechea traditie. Si asta pentru ca, pe principiul libertatii, egalitatii, fraternitatii, tot ce avea legatura cu monarhia trebuia sa dispara, iar Galette du Roi, semn al nobilimii si al vechiului regim, se numara printre acele lucruri. Dar, evident, acest lucru nu a durat mult, pentru ca oamenii au gasit alt pretext pentru a reinvia traditia si a readuce tarta regelui in vietile lor – si cum ar putea pierde ocazia sa pregateasca tocmai tarta care ii transforma in regi, fie si numai pentru o zi?
De data aceasta, crestinismul este cel care a imbratisat-o, stabilind, incepand cu 1801, ca in fiecare an pe 6 decembrie se celebreaza sarbatoare Epifaniei, adica sosirea celor trei magi. De atunci, in interiorul tartei au inceput sa fie ascunse mici figurine religioase, insa diversitatea lor transcende aceasta zona, capatand o multime de forme. Unii au ajuns sa faca o pasiune atat de mare pentru “la fève du roi”, incat sa formeze colectii impresionante de astfel de figurine norocoase!
Cine vrea sa fie rege pentru o zi? Iata reteta!
Mai putin cu semnificatie religioasa si mai mult in zona de entertainment, si noi, la Bistro Margot, am preluat traditia acestei tarte cu frangipan, pregatind-o cu mult entuziasm la inceputul anului si ascunzand in ea, de dragul jocului, o fève cat se poate de haioasa: anul acesta s-a nimerit sa fie o… broscuta! De la prietenii Bistro Margot de pe Facebook am aflat ca in Spania, spre exemplu, simbolul norocos care se ascunde in tarta este un magarus, iar la noi, in Romania, in zona Dobrogei, se face o tarta asemanatoare in care se ascunde un banut.
Cine a gasit, la Bistro Margot, feva si a devenit, astfel, rege pentru o zi? Ei bine, acea persoana nu am fost eu! 😀 Dar pot sa va marturisesc ca eu am fost rege pentru zi chiar prima data cand am incercat aceasta tarta, adica acum vreo 8 ani. Era o reuniune cu prieteni francezi, la care cineva o adusese Galette du Roi pentru desert. Am primit si eu o felie, doar ca mare mi-a fost surprinderea cand foetajul s-a dovedit a fi pe alocuri tare, iar eu am crezut, sincer indignata, ca cei de la patisserie uitasera ceva in tarta. Concomitent cu indignarea mea, prietenii francezi au inceput sa se entuziasmeze in stilul lor clasic, strigandu-mi ce norocoasa sunt. Atunci a fost momentul potrivit sa-mi explice despre aceasta traditie care tocmai ma transformase in regina pentru o zi. Desigur, regina Margot! 🙂
Am constatat, povestind cu mai multi oameni despre experientele lor cu aceasta tarta intr-o cultura sau alta, ca exista un fel de noroc al incepatorului care s-a manifestat negresit la toti cei cu care am stat de vorba: prima oara cand incerci Galette du Roi, ai cele mai mari sanse sa gasesti, ca printr-un facut, feva regelui. Asa ca daca va simtiti norocosi, iata mai jos reteta. Este cat se poate de simpla si rapida, dar rezultatul va fi un joc frumos si amuzant pe care veti vrea sa il repetati in fiecare an de-acum incolo!
INGREDIENTE:
700 g de foetaj, impartit in doua foi
……………………………………………………………………………………….
2 oua + 1 ou cu lapte pentru uns tarta
……………………………………………………………………………………….
100 g de faina de migdale (sau 100 g de migdale macinate)
……………………………………………………………………………………….
70 g de unt la temperatura camerei
……………………………………………………………………………………….
100 g de zahar
……………………………………………………………………………………….
1 lingura de faina
……………………………………………………………………………………….
1 lingura de alcool (cognac, in speta, dar ne descurcam cu ce avem – unii maestri s-au descurcat si cu bourbon!)
……………………………………………………………………………………….
semintele unei pastai de vanilie
……………………………………………………………………………………….
cateva picaturi de extract de vanilie
……………………………………………………………………………………….
1 figurina norocoasa
……………………………………………………………………………………….
PREPARARE:
Pentru pregatirea cremei de tarta, eu am folosit robotul de bucatarie, ajutorul meu de nadejde. Am inceput prin a amesteca, intr-un vas, faina de migdale cu faina obisnuita. Am mixat apoi untul cu zaharul, am adaugat un ou si galbenusul de la celalalt ou, semintele pastaii de vanilie plus extract de vanilie, o lingura de alcool si amestecul din migdale macinate si faina de grau. Am obtinut o crema aromata, pe care am trecut-o la frigider timp de o jumatate de ora.
Dupa ce timpul s-a scurs, am scos din frigider si aluatul foetaj, impartit in doua foi, din care am decupat, cu ajutorul unei forme, doua cercuri cu diametrul de 26 cm. Am turnat crema de frangipan in mijlocul primului cerc de aluat, lasand o margine de 2-3 cm, am ascuns figurina norocoasa si am acoperit cu al doilea cerc din aluat, lipind marginile cu ajutorul unei pensule cu apa sau folosind albusul ramas pe parcursul pregatirii. TIn mod traditional, cu ajutorul unui cutit, exteriorul tartei se cresteaza in linii trasate succesiv incepand din centru catre margine, apoi, cu ajutorul unei pensule de patiserie, se unge cu unt amestec de ou si lapte (sau doar cu lapte) si se coace timp de aproximativ 20 de minute, in functie de cuptor. Eu am uns tarta de doua ori: o data la inceputul coacerii si inca o data la mijlocul timpului. Indiferent cum alegeti sa o serviti, calda sau rece, sper sa va poarte noroc si sa va transforme in regi pentru o zi!