Cum e să fii Chef de Cuisine pentru însuși Președintele Franței, țara-regină a gastronomiei? Nu e deloc simplu. Așa aș putea rezuma filmul “Haute Cuisine” / “Les Saveurs du Palais” (2013), văzut de curând, o semi-comedie care o are în rolul principal pe Catherine Frot. Hortense Laborie, personajul pe care îl interpretează, este o bucătăreasă talentată și proprietara unei truferii din Perigord. Într-o zi, pe neașteptate, la recomandarea celebrului Joel Rebouchon, este invitată să devină Chef peste bucătăria privată a Președintelui Republicii, chiar la Palatul Elysée, unde, în cea mai mare parte, au avut loc și filmările peliculei (inclusiv bucătăriile întinse).

Cu o preferință pronunțată pentru bucătăria franceză clasică, tradițională, ca pe vremea bunicii, Președintețe Franței îi încredințează Hortensei Laborie misiunea de a readuce pe masa prezidențială savoarea autentică a gastronomiei franceze, astfel încât toate ritualurile conviviale devin mai mult decât mese: devin o celebrare a moștenirii culturale a Franței.

Chiar dacă, la acest capitol, Hortense se descurcă ireproșabil, reușind în scurt timp să și-l atragă de partea sa și pe Nicholas, sous-chef-ul ei tânăr și descurcăreț, în curând, provocările, tensiunile și disensiunile încep să-și facă loc, procedurile si protocoalele care nu pot fi ocolite încep să îngreuneze munca în bucătărie, iar situațiile de conflict apar și ele: în contrast cu hedonismul Președintelui, care urmărește să se bucure de plăcerile simple și savuroase ale gastronomiei franceze, vine cererea expresă a nutriționiștilor săi, care îi solicită Hortensei să-i schimbe cu totul regimul alimentar, din cauza vârstei sale înaintate și a problemelor de sănătate recent descoperite.

Experiența luxuriantă a Hortensei Laborie în calitate de Chef de Cuisine a Președintelui Franței este încadrată în rama poveștii ei ca Chef în Antarctica, unde gătește pentru o echipă de cercetători aflați într-o misiune. Concepută, probabil, astfel încât să adauge puțină dramă și profunzime poveștii inițiale, această parte – desi admirabilă – suscită, în viziunea mea, mai puțin interes comparativ cu scenele fastuoase de la Palatul Elysée, adevărate demonstrații de forță și mostre de măiestrie culinară în același timp. Dintre acestea, se distinge în mod cert scena în care Președintele francez coboară într-una din seri în  bucătărie și, în liniștea ei, Hortense îi servește o cină memorabilă: felii de trufe parfumate pe pâine artizanală, acompaniate de un vin roșu excepțional.

Filmul se bazează pe cazul real al Danielei Delpeuch, bucătăreasa privată a Președintelui Francois Mitterand și, de asemenea, singura femeie care a gătit vreodată, în calitate de Chef, la Palatul Elysée. Cu rolul lui Hortense Laborie, actrița Catherine Frot a fost nominalizată, anul acesta, la premiile César pentru cea mai bună actriță.