Am adus diploma acasă! Povești de la ceremonia de absolvire Hautes Études du Goût

În urmă cu exact o lună, pe 15 octombrie, am revenit în Reims, capitala șampaniei și locul în care anul trecut învățam pe brânci la Hautes Études du Goût, de data aceasta pentru ceremonia de absolvire. La un an distanță, un an de muncă, de studiu, de dezvoltare și descoperire, “le jour de gloire est arrivé”: am primit DUGGAT – Diplôme Universitaire du Goût, de la Gastronomie et des Arts de la Table cu mențiunea “très bien” și astfel m-am numărat, cu lucrarea mea, chiar printre cei trei laureați care au urcat pe podium. E prima diplomă de Hautes Études du Goût din România și sunt fericită că am putut să o aduc acasă.

La fel ca și în timpul școlii, punctul de pornire al aventurii a fost Parisul, unde, cu o săptămână înainte, pe 8 octombrie, pășeam din nou pe treptele Le Cordon Bleu, de data aceasta pentru a spune “bun-venit” promoției de studenți 2018. Dacă anul trecut eram prima persoană din România înconjurată de studenți din toate colțurile lumii, anul acesta aveam să aflu că România este reprezentată la Hautes Études du Goût nu de unul, ci chiar de doi participanți, lucru care m-a bucurat nespus, nu doar pentru că, printre toate steagurile arborate la intrarea celei mai vechi școli de gastronomie din lume avem și noi un steag al nostru care începe să se facă din ce în ce mai văzut, ci și pentru că am mai câștigat doi prieteni minunați, de care sunt deja mândră. Despre discursul meu fâstâcit pe care a trebuit să îl țin pe nepregătite nu vă povestesc, emoții mai mari n-am avut nici când am dat bacul 🙂

Nici în Reims emoțiile nu s-au mai domolit, dar măcar acolo au fost însoțite de șampanie – multă și bună – iar emoția revederii colegilor care au venit chiar și de la mii de kilometri depărtare ca să trăim acest eveniment împreună parcă a contat mai mult decât diploma în sine. La ceremonie au fost prezenți Guillaume Gellé – Directorul Universității Reims Champagne-Ardenne, Sylvie Morineau – Director Le Cordon Bleu, Catherine Coutant – reprezentant al Primăriei din Reims, Colette Padet – responsabil pedagogic Hautes Études du Goût și domnul Rémi Krug, Președintele Hautes Études du Goût, care a fost și cel ce ne-a înmânat diplomele. Poate cea mai mare satisfacție pentru mine au fost, atunci când mi-a venit rândul, cuvintele minunate ale domnului Krug, care a găsit lucrarea mea foarte bine scrisă, temeinic documentată și deosebit de interesant structurată, spunând că atunci când a citit-o, a văzut desfășurându-se totul în fața ochilor, ca într-un film. Acela a fost momentul în care toate nopțile nedormite, toată oboseala acumulată în timpul cercetării și toate zilele cu soare pe care eu le-am petrecut închisă în sălile Arhivelor Naționale s-au evaporat, iar bucuria de neegalat le-a luat locul.

Ce urmează? – este întrebarea pe care o primesc cel mai frecvent de la oamenii cu care stau de vorbă. În primul rând, între Le Cordon Bleu și ceremonia de absolvire din Reims am avut parte de un Paris fabulos, pe care l-am respirat prin toți porii, cu social media la minimum și cu prezență la maximum. A urmat întoarcerea acasă, puțină nostalgie și treabă la studioul din București, unde se întâmplă proiecte din ce în ce mai frumoase, dar, mai ales, unde regăsesc zilnic atmosfera Parisului meu drag. Pentru că am primit un feedback minunat atât din Franța, cât și de la noi, planul inițial era ca lucrarea mea, Voyage gastronomique de Paris au Petit Paris, să se transforme într-o carte, după ce va fi fost tradusă din franceză în română. Planul inițial nu s-a schimbat, doar că datorită cuvintelor domnului Krug s-a extins, va fi ceva de lucru 🙂 Iar dincolo de toate acestea, mă bucur că voi avea ocazia chiar de foarte curând să pot împărtăși cu ceilalți frânturi din cele învățate la școală, pe o direcție care mi se potrivește atât de bine, filosofia gustului și felul în care putem (re)găsi bucuria vieții în relație cu mâncarea, cu vinul și cu tot ce înseamnă savoir vivre. 

Dar despre aceasta, pe larg, într-un episod viitor 🙂

GALERIE FOTO: 

La Le Cordon Bleu

La Le Cordon Bleu Paris, cu steagul României 🙂

În Reims, moment din seara absolvirii

La Universitatea din Reims, alături de o parte dintre colegi

Emoția reîntâlnirii cu colegii s-a lăsat cu poze de grup 🙂

Emoții și zâmbet în seara cea mare 🙂

Și mai multe emoții 🙂

Printre premianți. Sau, mai bine zis, premiante 😉

Domnul Rémi Krug mi-a făcut onoarea de a-mi semna cartea sa, Champagne.