In bucataria Tudorilor: cum arata astazi bucataria regelui Henric al VIII-lea

Cu aer regal si urmele timpului care a trecut peste ea, bucataria curtii regale de la Palatul Hampton Court de langa Londra a fost construita in 1530 si este la fel de functionala si in zilele noastre. A apartinut regelui Henric al VIII-lea, celebru pentru pasiunea sa fata de femei, bautura si mancare buna – un loc al hedonismului prin excelenta, in care am avut ocazia sa patrund odata cu participarea la editia de august al BBC Good Food Festival. Cum s-a vazut bucataria Tudorilor chiar de la fata locului si ce am aflat despre ea, vedeti si cititi mai jos.

De la 1500 si pana astazi, timpul ar fi trebuit sa-si spuna cuvantul, dar nu s-a intamplat asa. Bucataria Tudorilor, asa cum este ea oficial denumita, este perfect utilizabila si astazi. Din cand in cand, pentru evenimente precum festivalul BBC, se mai aprinde inca focul in ea si atmosfera de altadata reinvie. Putin neasteptat insa pentru dimensiunea impresionanta pe care o are, bucataria Tudorilor nu deservea familia regala si suita nobila, ci pe cei 600 de membri ai curtii – servitori, muncitori care indeplineau diverse functii si care aveau dreptul de a lua masa la curte de doua ori pe zi.

Exact ca la un hotel, bucataria era condusa de maestri bucatari care aveau in subordine o intreaga brigada – in total, 200 de oameni. Spre deosebire de hotel insa, ei nu beneficiau de facilitatile oferite astazi de tehnologia moderna. O lista de aprovizionare pastrata de pe vremea cand regina Elisabeta I locuia la Hampton Court ne da o vaga idee despre complexitatea pregatirii meselor de acolo, trebuie sa stiti ca aprovizionarea anuala a bucatariei regale in timpul reginei Elisabeta I se ridica la 1240 de boi, 8200 de oi, 2330 de caprioare, 760 de vitei, 1870 de porci si 53 de mistreti. Cat despre bauturi, se consumau 600.000 de litri de bere si 300 de butoaie de vin 🙂

Bucataria Tudorilor a avut, initial, 6 seminee, toate un semn al bogatiei si al bunastarii. In timp ce patura saraca fierbea si inabusea carnea – daca avea acces la ea, fiind rezervata in general doar bogatilor, nobilii isi permiteau sa o friga si sa o prajeasca.  Astazi, dintre toate semineele, nu s-a mai pastrat decat unul, dar in el, special pentru festival, a fost aprins focul. Pe langa carmangerie, exista si o camera dedicata pregatirii pestelui, care nu era consumat decat in zilele de vineri si in timpul postului.

Pe vremea regelui Henric al VIII-lea, bucataria cuprindea 55 de camere, fiecare avand rolul ei. Ca pentru o sarbatoare, cu ocazia festivalului, organizatorii si-au propus sa duca vizitatorii intr-o calatorie in timp, reusind sa recreeze, printr-un adevarat spectacol ambiental, atmosfera din diferite camere. Odata intrat in macelarie, puteai auzi taios sunetele satarelor si a carnii transate. In camera condimentelor, in care cu secole in urma se aduceau mirodenii exotice din Orientul Mijlociu, au fost expuse ierburi aromatice si legume proaspete (palatul are si o gradina proprie, cultivata si astazi). Spatiul dedicat altadata pregatirii placintelor dulci si sarate a fost si el readus la viata printr-o adevarata expozitie de placinte in stil englezesc, care te cucereau pe loc. Pentru multi vizitatori, camera placintelor este cea mai memorabila din bucataria Tudorilor. Iubitorii de gastronomie cu prafum istoric le vor gasi insa pe toate fascinante.

GALERIE FOTO: 

Hampton Court Palace

Hampton Court Palace Bucataria Tudorilor

IMG_5029

IMG_5027

Bucataria Tudorilor Camera Placintelor

IMG_5025

Bucataria Tudorilor Henric al VIII-lea

Bucataria lui Henric al VIII-lea

Hampton Court Palace Bucataria regelui Henric al VIII-lea

IMG_5021

Bucataria Tudorilor Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria Regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea

Bucataria regelui Henric al VIII-lea