Inspirație de primăvară: carrot cake cu flori comestibile

“Desigur, primăvara mi-a tâșnit din tâmple”, scria Nichita Stănescu – și dacă mă uit în jur, îmi dau seama că nu întâmplător mi-au venit în minte fix aceste versuri. În fiecare zi, în drum spre studioul parizian, traversez parcul Cișmigiu și de fiecare dată găsesc motive noi de uimire: în fiecare zi arată diferit, în fiecare zi peisajul se schimbă cu câte ceva. De la primii muguri — deveniți între timp flori care încep să se scuture — la frunzulițe apărute timid, dar care acum sunt un covor de verdeață, primăvara aduce mereu cu ea un adevărat spectacol de privit, de admirat și de înțeles. Nu doar natura și vremea se îmbunează, parcă și oamenii devin mai buni, mai zâmbitori, mai generoși în fața soarelui. La fel ca și căldura, bucuria se reinstalează treptat și o poți lesne observa în lucruri mici: oamenii ies mai mult, se întâlnesc, râd, stau pe iarbă, la aer, la terase, în curți — dar, mai ales, stau împreună.

Fie că e vorba de timp petrecut cu familia sau cu prieteni dragi, pentru aceste momente speciale de “împreună” este menit și desertul pe care vi-l prezint astăzi, un carrot cake la fel de simplu ca bucuriile pe care le aduce firesc cu ea primăvara. L-am pregătit pentru prima oară acum câțiva ani, tot într-o primăvară, ca un cadou de ziua de naștere a cuiva care menționase în treacăt că-i era poftă de carrot cake. Cum să-i întâmpin pe cei din jur cu asemenea surprize este unul dintre lucrurile mele preferate, l-am pregătit fără să spun nimic, apoi l-am dăruit știind că va stârni garantat un zâmbet. Sigur că, până la urmă, cake-ul a fost împărțit și cu cei prezenți, spre deliciul tuturor, iar bucuria cea mai mare pentru mine — în afara de cea de a fi putut dărui, la rândul meu, bucurie — a fost când persoana sărbătorită mi-a scris că acela a fost cel mai bun carrot cake pe care l-a gustat vreodată.

De atunci îl tot refac în fiecare primăvară, jucându-mă de fiecare dată cu aromele, cu ingredientele avute la îndemână și lăsând bucuria să se transforme în gust. Iată cum am fost inspirată să-l pregătesc acum:

 

Ingrediente: 

Pentru blat:

300 g făină

7 g praf de copt Dr. Oetker

170 g zahăr (eu am folosit 120 g zahăr Muscovado și 50 g de zahăr alb)

260 ml ulei

4 ouă

Finesse vanilie Bourbon Dr. Oetker

Finesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker

30 ml de cognac

300 g morcovi dați pe răzătoare

30 g cacao neagră Dr. Oetker

Pentru cremă:

200 ml smântână pentru frișcă

80 g zahăr pudră cu aroma de vanilie Dr. Oetker

O păstaie de vanilie bourbon Dr. Oetker

250 g cremă de bânză

125 g unt

Finesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker

Pentru decor: 

o cutie cu flori comestibile

Finesse coajă rasă de lămâie Dr. Oetker

Într-un bol, am amestecat făina, praful de copt și zahărul. Pentru că aveam un borcănaș de zahăr Muscovado, care are un gust cu totul special, am preferat să îl folosesc pe tot și am completat cantitatea cu puțin zahăr alb.

Am bătut apoi ouăle, peste care adăugat uleiul și apoi, aromă naturală de vanilie și coajă de lămâie rasă, ambele Finesse de la Dr. Oetker. Eu nu am rezistat și am îmbogățit compoziția și cu 30 ml de cognac, însă dacă nu vă surâde ideea sau pregătiți desertul pentru copii, pueți sări peste acest pas. Am turnat apoi tot amestecul peste făina cu praful de copt și zahărul. Cu o spatulă, am încorporat morcovii dați pe răzătoare, iar la final am adăugat și două linguri de cacao neagră Dr. Oetker. Am copt blatul la 180 grade timp de 30 de minute, apoi l-am lăsat să se răcească și l-am secționat în două.

Pentru cremă, am bătut o cutie de 200 ml de smântână pentru frișcă abia scoasă de la frigider cu un plic de 80g de zahăr pudră și semințele păstăii de vanilie, ca pentru o cremă chantilly. Când frișca a prins consistență, am adăugat crema de brânză și am mixat din nou, apoi untul moale, la temperatura camerei,  și puțină coajă de lămâie rasă, atât cât să echilibreze gustul dulce.

Am întins crema peste prima parte de blat, am acoperit cu cea de-a doua și am decorat totul cu restul de cremă. Peste ea am presărat coaja de lămâie rămasă și flori comestibile, pentru un aspect irezistibil. Pentru că aveam din ultima excursie la Paris un borcănaș de trandafir cristalizat special pentru patiserie, nu am rezistat și am presărat și câteva bucățele printre flori, iar culorile lor au fost completate și de parfumul de trandafir. Am trecut apoi totul la frigider și în aproximativ o oră, cake-ul era gata de porționat. O adevărată bucurie de primăvară.

Și, ca bucuria să fie și mai mare, primăvara aceasta Dr. Oetker vă invită la un concurs vesel, la care puteți câștiga premiul cel mare — o mașină, premii lunare — câte 6 trotinete electrice sau unul dintre cele 11 premii săptămânale a câte 1000 RON. Tot ce trebuie să faceți este să înscrieți codul unic de pe etichetele promoționale prin SMS la 1816 sau pe www.droetker.ro. Succes!