Istoria French Macarons: o calatorie cu aroma de migdale

Perfect rotunzi, vesel colorati si imbietor de aromati, les macarons au devenit, in timp, unul dintre simbolurile dulci ale Frantei, fiind asociate cu rafinamentul, eleganta si rasfatul. Un amestec de zahar, migdale macinate si albus de ou, macarons sunt formati din doua cochilii delicate, crocante la exterior, dar moi la interior, lipite intre ele, asemenea unui sendvis, cu gem, ganache de ciocolata sau cu o crema potrivita. Imaginea lor este iconica, executia lor insa nu este tocmai cel mai simplu lucru de facut.
Chiar daca pentru pregatirea lor nu sunt necesare decat 3 ingrediente simple, tehnica prepararii lor este complexa si trebuie bine stapanita. Macarons nu inseamna doar delectare, inseamna si maiestrie, arta, perfectionare. Atentia la detalii este cruciala, iar instructiunile trebuie respectate cu sfintenie. Restrictiile dispar doar atunci cand vine vorba despre arome si culori: acolo, posibilitatile sunt nelimitate, iar creativitatea – incurajata.
Macaronii nu au fost insa dintotdeauna asa cum ii stim azi. Povestea lor este lunga si surprinzatoare. Va invit sa o descoperim impreuna.
MACARONS, O ISTORIE CA O CALATORIE CU AROMA DE MIGDALE
Te duc instant cu gandul la Paris, dar istoricii spun ca macarons isi gasesc cele mai indepartate origini in Siria, care, in timpul Renasterii – de cand dateaza primele forme de macaroni – era unul dintre cei mai mari exportatori de migdale din lume. In vremuri de explorare si descoperire a lumii, dupa Caderea Constantinopolului, migdalele din Siria au inceput sa fie exportate catre Europa si astfel si-au gasit locul in bucatariile din Italia. Tot aici isi capata si numele: denumirea actuala de macaron vine, se pare, de la termenul italienesc de maccarone sau maccherone.
Din Italia, migdalele orientale au ajuns in Franta sub forma de pasta, prin intermediul Caterinei de Medici, sotia Regelui Henri al II-lea. Caterina de Medici a fost regina a Frantei intre 1547 si 1559, insa originea sa este italiana; in gastronomie, figura sa este recunoscuta pentru meritul de a fi importat in Franta mai multe preparate italiene. Despre macarons, istoricii spun ca ar fi invatat chiar de la tatal ei, Lorenzo di Medici.
MACARONUL FRANCEZ, NOBIL SAU UMIL, DAR LA FEL DE SAVUROS
In Franta, macaronii au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren, fermecand deopotriva clasa nobila si oamenii din popor. La Versailles, macarons devenisera deja obisnuinta, fiind serviti Regelui inca din 1682, din timpul lui Ludovic al XIV-lea. Traditia a fost mentinuta pana in timpul Mariei Antoaneta si a lui Ludovic al XVI-lea. Dupa Revolutia Franceza, macarons au inceput sa fie accesibili si oamenilor de rand, raspandindu-se in multe orase din Franta, in diferite variante. Una dintre cele mai celebre, ramase in istorie, este varianta macaronilor din Nancy. Povestea spune ca, in urma unui decret din 1792 care abolea congregatiile religioase, doua calugarite au inceput sa-i pregateasca si sa-i vanda. Astfel si-au castigat nu doar existenta, ci si faima, ele ramanand in istorie sub numele de “Surorile Macarons” (“Les Soeurs Macarons”).
LADUREE DREAM from AntonellaPerilloAgency on Vimeo.
Masters: Pierre Herme from Steven M Fisher on Vimeo.