Istoria Vinului
CUM A APARUT VINUL
Astazi, ne delectam cu el la orice masa care se vrea a fi o experienta completa a placerii. Il folosim pentru a sarbatori, pentru a-l darui sau pur si simplu pentru a ne rasfata. Dar cum a aparut el in viata noastra, care este originea lui si cum a ajuns sa se raspandeasca? Iata ceea ce vom incerca sa aflam in continuare despre Maria Sa, Vinul!
Si cu ce sa incepem cel mai bine, daca nu chiar cu numele sau? Astfel, aflam ca termenul de vin provine tocmai din sanscrita, de la vena, care inseamna iubit. El este cel care a dat, mai tarziu, rusescul vino, grecescul oinos, latinescul vinum si ulterior germanicul wein, englezescul wine si frantuzescul vin. Cercetarile arata ca, pe cat de lunga si indepartata pare istoria lumii, pe atat de vechi sunt vita de vie si vinul, ambele fiind stras legate de mitologiile si reprezentarile colective ale diverselor civilizatii.
Vita de vie, pare-se, a fost cultivata mai intai pe versantii muntilor Caucaz, apoi in Mesopotamia, iar incepand cu mileniul al III-lea, a fost plantata si in Egipt si folosita la fabricarea vinurilor funerare. Grecii, petrecareti, asa cum ii stim, au apreciat licoarea bahica intr-atat incat s-au erijat in promotorii vinului in Europa si astfel au plantat vita-de-vie in Sicilia si Italia meridionala, invatandu-i mai apoi viticultura pe romani, care la randul lor au transmis invatatura galilor. Nu e de mirare, deci, ca vinul a devenit un adevarat simbol al culturii franceze.
Asa ca, dincolo de a fi o marturie a unei epoci fabuloase in care zeii traiau pe pamant si in care vinul insusi era considerat un mit viu, acest elixir magic este, intai de toate, un element civilizator. Placerea de a sta la masa, ideea de sarbatoare, arta conversatiei sau simpla arta de a recunoaste si de a aprecia gusturile fine ale mancarurilor alese, toate acestea au facut din vin un oaspete nelipsit de la mesele simple sau extravagante ale oamenilor, un simbol de netagaduit al artei de a trai si de a aprecia lucrurile simple, dar savuroase ale vietii.
Pentru ca, asa cum spune vechiul dicton latin, in vino veritas. In vin e adevarul.
(Bibliografie: Istoria vinului, de Jean-Francois Gaultier, Institutul European, 2010).