O dată la patru ani, în Lyon, capitala gastronomică a Franței, timp de trei zile pline de intensitate și încrâncenare, se reunesc cei mai buni artizani din mai multe domenii în cadrul competiției “Les Meilleurs Ouvriers de France” (MOF). Docmentarul “Kings of Pastry” se concentrează pe categoria de cofetari a acestei prestigioase și importante competiții, în care premiile sunt acordate de însuși Președintele Franței.

Ce înseamnă pentru concurenții de acolo un simplu desert? Înseamnă artă. Precizie. Muncă asiduă și cult al perfecțiunii. Tocmai de aceea, așa cum explică unul dintre protagoniști, nu există sistemul “all you can eat” în Franța: pentru că fiecare produs finit trebuie să fie sublim – “the idea is to eat small amounts of the best food”.

Realizat de către Chris Hegedus and D.A. Pennebaker, documentarul de 84 minute pornește de la momentul selecției preliminare în care numărul concurenților inițiali este redus de la 70 la 16 finaliști, urmând ca dintre ei, în urma celor trei zile de concurs, să se aleagă cei care vor primi nobilul titlu de MOF. Blazonul – gulerul în cele trei culori ale steagului francez (bleu-blanc-rouge) – este dovada supremă a visului împlinit și a dedicării, pasiunii și sacrificiului într-un asemenea grad încât oricine s-ar gândi să îl poarte fără să fi obținut titlul în competiție, riscă să ajungă la închisoare. Când vine vorba de desert, francezii nu știu de glumă și cu siguranță nu sunt dispuși la compromisuri!

Deși documentarul se axează mai mult pe poveștile a trei dintre concurenți, se observă cu ușurință o nemăsurată atenție, chiar obsesie, pentru detaliu la fiecare dintre participanți. Fiecare piesă creată sau prezentată, fie că este o sculptură în zahăr, fie că este un macaron perfect sau un tort elegant, trebuie să fie executată la superlativ. Nu există, din nou, compromisuri și singurul standard acceptat este cel maxim. Cei mai mulți dintre ei se pregătesc intens timp de patru ani doar pentru eventualitatea momentului de strălucire de aici – exact ca la Olimpiadele sportive. Dar și când toată munca este încununată de laurii gloriei de a fi numit “Meilleur Ouvrier de France”, nimic nu se compară cu sentimentul de a ști că ești “King of Pastry”.

Vă invit să urmăriți aici documentarul “Kings of Pastry”. După ce îl veți vedea, cu siguranță nu veți mai privi niciodată munca unui cofetar la fel ca până acum!