Cand te afli in tara baghetelor perfecte si a croissantelor cu straturi untoase, e imposibil sa nu te indragostesti un pic de paine. In cazul meu, povestea de dragoste cu painea artizanala, framantata cu mainile mele, dura deja de cativa ani buni. Si cum se spune ca Parisul e capitala iubirilor de orice fel, dupa fascinanta aventura numita Hautes Etudes du Gout din toamna trecuta, in decembrie am hotarat sa-mi duc povestea de dragoste cu painea la nivelul urmator si m-am reintors la scoala pentru un scurt curs de brutarie traditionala cu Olivier Boudot, Chef-instructor Le Cordon Bleu si campion european in arta de a face paine.

La jumatatea lui decembrie, cand gandurile tuturor stau la Craciun, pregatiri si cadouri, forfota se inteteste in Paris ca niciodata,  afluxul de turisti creste, aglomeratia e inevitabila. After all, dupa cum spunea Hemingway, Parisul e o sarbatoare continua. La jumatatea lui decembrie insa, gandurile mele stateau la toate lucrurile pe care urma sa le descopar, iar sarbatoarea mea era brutaritul. Bucuria anticipativa era tovarasul meu de drum, in metrou, directia Javel. Si, dincolo de forfota orasului, entuziasmul mi-a fost rasplatit cu doua zile pline de magia brutariei traditionale frantuzesti si multe amintiri savuroase, cu coaja crocanta si miez aerat.

De la explicarea unor notiuni fundamentale precum temperatura de baza si etapele procesului de panificatie, trecand prin framantat, dospit, shape-uit, crestat, copt si degustat, Chef Olivier Boudot ne-a demonstrat si ne-a indrumat pentru a produce chiar noi, cu mainile noastre,  paine rustica, baghete simple, baguette de tradition, paine cu spanac, paine integrala, baguette viennoise, fougasse provencale, brioche si croissante cu unt, iar rezultatele m-au incantat peste masura – in mod deosebit, croissantele si bagheta de traditie, pentru care am o afinitate speciala si pe care planuiesc sa le exersez in mod repetat si acasa, chiar daca resursele si conditiile vor fi diferite fata de un atelier de brutarie.

Printre toate painile pregatite si coapte de-a lungul atelierului – si am plecat acasa in fiecare seara cu cate 2-3 sacose de paine! – am prins cateva ferestre in care am reusit sa stau de vorba cu Chef Olivier Boudot, al carui entuziasm si pasiune pentru brutarit au ramas intacte, chiar si dupa mai mult de 20 de ani de experienta la un nivel inalt. Ca la mai toti oamenii valorosi pe care i-am intalnit de-a lungul timpului, in filosofia lui personala un loc important il ocupa ideea de a impartasi, de a da mai departe din cunostintele sale, de a-i invata ceea ce stie pe studentii sai, la fel cum el a invatat de la maestrii pe care i-a avut. Am realizat, o data in plus, ca arta de a face paine este, pe langa tehnica si savoir-faire, strans legata de generozitate, de dragostea de oameni si de pasiunea pentru ceea ce faci.

Cu aceste lucruri in minte si cu productia mea de paine inghesuita in sacose termoizolante am plecat de la curs, onorata ca am putut lua lectii de brutarit de la un campion european. Urmand ceea ce am invatat de la Chef, am impartasit si eu din painea facuta cu oamenii din jurul meu, simtindu-ma ca un mic Mos Craciun inainte de vreme. Iar bucuria nu a intarziat sa apara. 🙂

GALERIE FOTO: