Legenda Frantei si French toast

 

“Istoria spune ca bogatiile Frantei erau invidiate de toti vecinii sai, celelate tari europene. Pana la urma, geloase pe aceasta tara atat de privilegiata, tarile vecine s-au adunat la un loc, intr-unul din rarele momente de unitate si s-au decis sa isi trimita solii la Dumnezeu sa protesteze.
 
– I-ai dat Frantei ce e mai bun, au zis ei. Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, munti si vai fertile, soarele din sud si iernile din nord, o limba de o frumusete nepamanteana, bucate fine, cel mai bun unt si ulei de masline, cele mai variate si productive vii de pe tot pamantul, mai multe feluri de branzeturi decat sunt zile intr-un an – tot ce si-ar putea dori un om si toate intr-o singura tara. E cinstit asa? Asta sa fie dreptatea divina?
 
Dumnezeu le-a ascultat plangerea, cantarind bine cele auzite. Reflectand la tot ce-i fusese reprosat, Dumnezeu s-a vazut nevoit sa recunoasca faptul ca protestatarii aveau dreptate. Era foarte posibil ca El sa fi fost prea marinimos – poate mult prea generos – cu acest petic de pamant numit Franta. Si asa, ca sa compenseze toate celelalte avantaje, Dumnezeu i-a zamslit pe francezi. Celelalte tari au plecat acasa fericite. Se facuse, in sfarsit, dreptate”.
 
(Peter Mayle – Lectii de franceza. Aventurile mele cu furculita, cutitul si tirbusonul pe meleagurile Frantei)
 
M-a amuzat sa gasesc, in cartea lui Peter Mayle, referinta la aceasta legenda pe care, oricat de autoironica ar fi, prietenii mei francezi mi-o expuneau de fiecare data cand aveau ocazia, mereu cu si mai mare placere decat in data precedenta. Si pentru ca astazi (et pour toujours) spiritul meu este fara indoiala francez, va aduc in dar hrana pentru trup si pentru suflet: French toast cu fructe si sirop de artar, menit sa va rasfete simturile cu arome speciale si sa va invaluie in frumusetea simplitatii sale. Zi fericita sa aveti! ézan
ne, Ile de France, menita sa va bucure ochii si inima si sa va duca in acel loc, potrivit legendei, divin si privilegiat. Si, poate, sa va aduca un zambet la gandul surprizelor care vi se pregatesc chiar aici, la Bistro!