“Mai Dulce”: cel mai dulce festival din estul Europei
Fix dupa ce am sustinut cu succes examenul la scoala de bucatari, universul s-a gandit sa ma rasplateasca intr-un fel special pentru munca depusa in ultima jumatate de an si sa-mi faca o surpriza. Astfel am ajuns sa iau parte la “Mai Dulce”, unicul festival gastronomic din Republica Moldova dedicat in totalitate deserturilor, lucru care nu avea decat sa ma incante: ce fel mai potrivit de a sarbatori diploma de bucatar, daca nu acesta? Un weekend de la care asteptam sa fie unul minunat, dar care, trebuie sa recunosc, mi-a intrecut asteptarile.
Am plecat spre Chisinau avand o misiune care stiam de la bun inceput ca va fi una dificila: urma sa fac parte din juriul competitiei de deserturi care avea loc in cadrul festivalului. Iar asta nu-i deloc lucru usor cand vorbim despre “cel mai dulce festival din estul Europei”, asa cum a fost declarat “Mai Dulce” de catre publicatia internationala Bored Panda in 2015.
In 2016, “Mai Dulce” a ajuns la ce-a dea patra editie, care a fost una colorata, vibranta, plina de zambete si de energie pozitiva – adica exact in ton cu tema propusa: circul. Asa ca sambata dimineata mi-am pus cu entuziasm sacoul cu motive de arlechin si m-am indreptat catre festival, unde se intamplau deja multe lucruri frumoase: targ de artizanat, colectii noi ale brandurilor autohtone, teatru gastronomic, ateliere creative, targul copiilor cuminti, standuri vesele si pline de bunatati.
N-am apucat sa dau un tur complet pe la ele, caci datoria de jurat m-a chemat: incepea “Cireasa de pe tort” – competitia anuala a deserturilor, in care se confrunta cei mai pasionati amatori de dulciuri. Concursul se desfasoara pe trei sectiuni: deserturi traditionale, internationale si vegane, iar eu a trebuit sa ma sacrific si sa gust din toate. 😀
S-a lasat cu glicemia crescuta, dar si cu surprize, inspiratie si laureati! Castigatorul detasat a fost Medovik-ul cu crema de mascarpone si portocale, la categoria traditional. La International, castigatoarea a cucerit juriul cu un cheesecake cu crema de lamaie, in timp ce la sectiunea vegana, desertul castigator a fost unul cu lapte de cocos si seminte de chia.
Dincolo de privilegiile rolului de jurat (am gustat multe deserturi bune pe langa acel Medovik senzational), ce mi-a placut foarte mult a fost sa stau de vorba cu expozantii si sa le aflu povestile, gandurile, emotiile. La “Mai Dulce” accentul cade pe traditii, de aceea cei mai multi iti vor vorbi despre retete de familie date mai departe, produse autohtone si mandrie locala, sezonalitate, creatii homemade, ingrediente naturale si de calitate, de cele mai multe ori crescute chiar de mainile lor, in “ograda”. De altfel, unul dintre evenimentului este acela de a promova gatitul acasa si de a incuraja conservarea traditiilor gastronomice.
Un lucru care m-a impresionat foarte tare a fost si faptul ca un festival de o asemenea complexitate a fost organizat in totalitate cu sprijinul voluntarilor – niste copii minunati care s-au comportat exemplar si care au depus, doar din pasiune si din dorinta de a se implica, eforturi pentru ca evenimentul sa fie unul de succes. Elena, ghidul nostru pe parcursul zilei de festival, are doar 17 ani si face voluntariat de 3. I se pare un lucru normal si declara zambitoare ca voluntariatul ii aduce multa satisfactie. Mai mult decat atat, o parte din sumele incasate in urma festivalului sunt folosite pentru modernizarea si infrumusetarea spitalelor de copii din Chisinau.
Nata Albot si Viorica Nagacevschi, organizatoarele festivalului, promit surprize si mai frumoase la editia urmatoare. Prin asociatia “K lumea”, pe care au infiintat-o din dorinta de schimbare a societatii, si-au propus sa aiba grija de traditii si sa creeze o punte intre arta traditionala si cea moderna, sa sustina si sa promoveze valorile adevarate, sa ofere oamenilor talentati, care isi iubesc radacinile, un spatiu in care sa se manifeste si sa se exprime creativ. Astfel au luat nastere, pe langa “Mai Dulce”, festivaluri precum “Lavender Fest” (stiati ca exista campuri de lavanda intinse in Moldova?), Ia Mania – festivalul tinerilor designeri sau Balul Brazilor de Craciun. Cu un entuziasm molipsitor, Nata si Viorica, mereu zambitoare si energice, abia ce incheie un eveniment ca se si pregatesc sa inceapa munca pentru urmatorul, propunandu-si ca de la an la an sa fie mai bune. Tot cu entuziasm si cu starea de bine cu care am parasit Chisinaul la intoarcerea acasa, astept si eu urmatoarea editie a celui mai dulce festival, la care cu siguranta ca voi vrea sa revin. Pana atunci insa, mi-ar placea sa vad un “Mai Dulce” si la Bucuresti.
GALERIE FOTO: