Metamorfoza de toamna la Viile Metamorfosis
“Dites, qui de vous aura
le courage impitoyable de condamner l’homme qui bois du génie? “
“Boire du vin, c’est boire du génie”, spunea Baudelaire. A bea vin echivaleaza cu a bea picaturi de geniu. Si cine il poate contrazice? Metamorfoza se produce incet, picatura cu picatura, treptat, cu fiecare dintre notele eliberate. Fara sa vrea, cel care a indraznit sa deguste elixirul magic se trezeste, pe nesimtite, intr-o comuniune deplina cu poezia, cu geniul, cu insasi frumusetea uitata a vietii. Genial ne-am simtit si noi la inaugurarea oficiala a cramei Viile Metamorfosis din Vadu-Sapat, comuna Ungureni, Prahova, unde aromele italiene s-au imbinat perfect cu peisajul romanesc, intr-un eveniment plin de energie si, cum altfel?, de oameni veseli.
Marturisesc faptul ca am asteptat cu entuziasm acest eveniment inca de cand am primit invitatia de a lua parte la el. De cand am inceput sa ma aventurez in deprinderea artei degustarii vinului, mi-am dorit sa ajung la o crama, insa, cumva, de fiecare data cand s-a invit ocazia, a aparut, de asemenea si ceva care sa ma deturneze de la participare. Anul acesta, dorinta mi s-a indeplinit si, astfel, doua premiere au fost unite de magia vinului: pentru mine, prima data cand am vizitat o crama, pentru Viile Metamorfosis, deschiderea portilor primei crame proprii.
Drumul catre Vadu-Sapat a decurs lin, in ciuda suparatorului meu rau de masina si, dupa doar cateva povesti despre vin, deja pofta si bucuria anticipativa atinsesera cote maxime. Pe scurt, eram asa incantati ca de-abia asteptam sa ajungem. Am fost primiti personal, cu o strangere calduroasa de mana, de catre Giancorrado Ulrich, presedintele Vitis Metamorfosis, asa ca ne-am simtit ca acasa inca de la debutul evenimentului. Si, dupa cateva aperitive si un pahar de sampanie, incursiunea prin crama a inceput.
Astfel am aflat ca, dupa o aventura oenologica impreuna cu cei de la Halewood, celebra Casa Antinori si vinificatorul Fiorenzo Rista, cei care patroneaza proiectul Vitis Metamorfosis, au decis sa achitioneze o crama proprie si s-au oprit la cea din Vadu-Sapat, unde ne aflam si noi. Investitia in achizitionarea si restaurarea completa a cramei se ridica la 2.85 milioane de euro. Crama din Vadu Sapat are o suprafata totala de 13.000 de metri patrati, dintre care 5.000 de metri patrati construiti. Capacitatea de prelucrare a cramei este de 1.000 de tone – aproximativ 1.5 milioane de sticle – iar capacitatea de depozitare a acesteia se ridica la 11.500 de hectolitri. Ca urmare a acestei schimbari, compania Vitis Metamorfosis a trecut si printr-o mica… metamorfoza, incepand cu acest an, vinurile producatorului fiind promovate sub umbrela Viile Metamorfosis.
In mod evident, unul dintre cele mai asteptate momente a fost cel in care am patruns in camera tehnica de degustare, unde ne-au asteptat oenologul Fiorenzo Rista, Giancorrado Ulrich, pe care apucasem sa il cunoastem deja, Albiera Antinori, fiica Marchizului Piero Antinori si Vicepresedintele companiei Marchesi Antinori si Renzo Cotarella, oenolog si Administratorul Marchesi Antinori. Dincolo de talentul cu care a fost inzestrat – si pe care l-am putut proba si noi cu fiecare picatura de vin degustata, oenologul Fiorenzo Rista ni s-a parut si un om deosebit de simpatic, lasandu-ne impresia ca pasiunea sa pentru vin este atat de mare incat ar fi putut sa vorbeasca despre el ore intregi fara riscul de a plictisi sau de a se repeta.
Tot de la el am aflat, spre exemplu, ca bogatia de minerale a solului din Romania, in special cel din zona in care ne aflam in acel moment, il situeaza la un nivel similar cu solul Toscanei. Bucurandu-ne si de o clima prielnica, aici se pot produce vinuri la acelasi nivel calitativ cu cele din celebra Toscana. Cu toate acestea, Albiera Antinori insasi a subliniat faptul ca nu isi doresc sa realizeze o replica a vinurilor italienesti, ci mai degraba sa puna in valoare spiritul local, facandu-l cunoscut sub labelul “Product of Romania” – iar viziunea aceasta mi-a placut foarte mult, avand in vedere faptul ca Antinori este un un nume in lumea vinului, avand in spate o traditie de 600 de ani si fiind unul dintre cei mai importanti jucatori din industria italiana si mondiala de vinuri.
Desigur, frumoasa discutie legata in jurul vinului a facut ca sticlele sa fie si ele desfacute, iar elixirul magic sa curga si el in pahare, spre deliciul invitatilor. Cu ocazia inaugurarii cramei, a fost anuntata si lansarea unei noi game de vinuri premium, Coltul Pietrei. Acestea provin din recolta anului 2013 si vor fi distribuite exclusiv in HoReCa si in magazinele specializate, incepand cu toamna acestui an. Cat despre vinurile deja cunoscute produse de Vitis Metamorfosis, noi ne-am imprietenit cu Feteasca Regala, apoi cu un savuros si lejer rosé si cu Merlot-ul Metamorfosis, dar in mod special cu aromatul Cantus Primus Cabernet Sauvignon – produsul lor etalon, care a urcat vertiginos in topul preferintelor noastre si caruia i-am rezervat un loc si in suportul de vinuri de acasa. Pentru cei interesati ar trebui mentionat insa si faptul ca in portofoliul Metamorfosis se regasesc si doua vinuri eco, Muscat Ottonel & Tamaioasa Romaneasca din gama de mijloc si Feteasca Regala din gama Fluturi.
Sa va mai spun si despre savuroasele preparate toscane care au urmat si care au insotit armonios vinul pana ce luna plina, la fel de rosiatica, si-a facut aparitia? Am plecat acasa veseli, cu povesti frumoase de istorisit prietenilor si, daca e sa ne luam dupa Baudelaire, cu mai multe pahare de geniu savurate.