Moules frites: midii in bere si cartofi prajiti
Despre moules frites, midiile insotite de cartofi prajiti, stiu ca se bucura de o mare popularitate, nu doar in Belgia (acolo unde se crede ca isi au originea) sau in Franta (unde sunt la fel de larg raspandite), ci, intr-o forma sau alta, peste tot in lume.
Si, la drept vorbind, pe undeva prin lume ar fi trebuit sa fiu si eu la ora care scriu aceast material, daca o gripa deloc prietenoasa n-ar fi insistat sa-mi petrec weekendul cu ea, in pat, in ciuda biletelor de avion care ma chemau la imbarcare. De data asta, n-a fost sa fie, si cum pana acum, din cauza situatiei, am fost nevoita sa fac supradoza de supa de pui, mi-am propus azi sa schimb registrul, sa ma mobilizez si sa va povestesc despre niste minunate midii in bere, doar-doar s-o schimba si vremea. Le dedic tuturor prietenilor Bistro Margot iubitori de fructe de mare si de soare! 🙂
Reteta e cat se poate de simpla si rapida, perfecta pentru o seara de weekend cu prietenii: 1 pachet de midii (al meu a cantarit 900g), o ceapa, 2-3 catei de usturoi, un cub de unt cat o nuca, 1 sticla de bere (ca sa ma conformez, eu am folosit una belgiana), patrunjel, cartofi pentru prajit. E una dintre acele retete atat de simple, dar care te rasplatesc cu un gust atat de bun, ca parca si vad o gasca de oameni adunati in jurul bolului cu midii inca fierbinti, aruncand cu satisfactie cochiliile si intingand cu paine rumenita in sosul ramas.
Asadar, pe scurt, la fel cum e si reteta: midiile se spala bine de tot, apoi se indeparteaza nisipul de pe ele si “barbile”. Ceapa se toaca marunt, la fel si cateii de usturoi. Se incinge intr-un vas inalt cubul de unt si in el se calesc usor ceapa si usturoiul, dupa care se rastoarna midiile si, pe ele, berea. Se acopera vasul cu un capac si se lasa asa vreme de 8-10 minute, scuturand din cand in cand vasul pentru ca midiile sa se mai amestece. Se vor deschide foarte repede, iar cele care nu se deschid nici dupa 8-10 minute trebuie aruncate. Se scot midiile intr-un bol, se completeaza cu sosul format de la bere si sucul pe care midiile l-au secretat in mod natural si se presara deasupra mult patrunjel tocat marunt.
Pentru cartofii prajiti sunt convinsa ca nu mai aveti nevoie de instructiuni – fiecare isi cunoaste preferintele. Mie imi plac usor crocanti si frumos rumeniti. Nu uitati sa rumeniti si cateva felii de paine, cu care sa absorbiti din cand in cand din sosul de la midii. E, vorba unei prietene, o bunatate rara.