1. Muzeul Prosciutto di Parma – în Langhirano, capitala prosciutto-ului, nu putea să nu existe un muzeu dedicat preparatului care i-a adus faima în întreaga lume. Prin urmare, pe locul unei foste piețe care a fost renovată complet s-a construit un loc special în care să fie expuse notoriile mezeluri produse în Parma, prosciutto, șuncă, salumi și altele, pe parcursul a opt secțiuni care cuprind fotografii, documente istorice, ustensile tehnice si echipamente audio-vizuale. După o călătorie în care vizitatorii află care au fost, de-a lungul timpului, semnificațiile istorice ale sării, ale piperului, ale cărnii și ale felului în care sunt crescuți porcușorii pentru mezeluri, incursiunea se termină într-o cameră special amenajată pentru degustarea produselor despre care până atunci doar s-a vorbit.

2. Museum der Brotkultur (Muzeul Pâinii din Ulm) – o istorie de șase mii de ani cuprinsă sub un singur acoperiș, Muzeul Pâinii din Ulm este dedicat acestei adevărate pietre de temelie pentru civilizația umană și a fost fondat de către doi brutari antreprenori în 1955, întâi sub forma unei asociații, apoi sub forma muzeului. Situat central, într-o clădire istorică, muzeul dispune de o colecție de peste 18 000 de obiecte folosite de-a lungul istoriei pentru fabricarea produselor de brutărie, toate ilustrând într-un mod foarte explicit istoria socială și culturală a pâinii. De la grâne și până la făină sau la produsul final, trecând printr-o bibliotecă specializată cuprinzând peste 6000 de volume, precum și o serie de tablouri, fotografii, filme și alte artfacte, expozițiile din cadrul muzeului scot în evidență imporanța pâinii ca element vital în dezvoltarea culturilor și civilizațiilor umane din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

3. Museo Nazionale delle Paste Alimentari (Muzeul Pastelor Fainoase din Roma) – este bine știut: când mergi la Roma, faci ca romanii. Doar că, după cum știm, romanii știu să facă foarte bine paste, iar un loc dedicat pastelor făinoase pare cu totul de înțeles când ești la Roma, capitala civilizației italiene. Situat in centrul orașului, Muzeul Pastelor nu este doar unic în lume, ci a fost și primul muzeu dedicat în totalitate unui singur tip de mâncare. De la fabricarea aluatului de paste și până la întinderea lui cu instrumente speciale, de la diferitele metode de uscare și conservare a pastelor și până la industrializarea tehnologică ce a permis răspândirea pastelor în întreaga lume, Muzeul nu este altceva decât o savuroasă poveste a ingredientelor care au făcut deja istorie.

4. The Dutch Cheese Museum (Muzeul Brânzei Olandeze din Alkmaar) – localizat într-o clădire istorică, Muzeul Brânzei dispune de o impresionantă colecție care cuprinde nu doar ustensile utilizate de-a lungul timpului pentru fabricarea produselor lactate, ci și filme, imagini și picturi incluzând portrete ale femeilor olandeze din secolul al XVI-lea în costume tradiționale.

5. Gastronomy Museum in Prague (Muzeul Gastronomiei din Praga) – este, cu siguranță, altceva în categoria muzeelor. De altfel, puține locuri asemenea lui mai există în lume. Un loc special creat pentru a explora istoria gastronomiei și a coborî în timp pentru a vedea cum au fost create diverse feluri de mâncare, cum s-au născut moștenirile culinare ale diverselor culturi, cum s-au creat și dezvoltat gusturile oamenilor, Muzeul Gastronomiei din Praga și-a propus, încă de la început, să aibă o abordare non-convențională asupra lucrurilor, astfel încât, în loc să prezinte istoria gastronomică prin exponate statice și diferite artefacte asamblate în expoziții permanente, a preferat un spațiu special amenajat pentru a face posibilă prezentarea atitudinilor oamenilor față de mâncare de-a lungul vremii într-un mod cât se poate de captivant. Așa cum era de așteptat, există diverse opțiuni de vizitare care includ degustări de prăjiturele tradiționale cehești sau de bauturi locale, precum și opțiunea de a vizita muzeul pe timp de noapte, la lumina lumânărilor.