Oeuf plat à la coque, un nou fel de a pregăti ouăle

Nu credeam că mă mai poate surprinde pregătirea unui lucru atât de simplu precum un ou. Dar acest fel inedit de a pregăti ouăle m-a surprins. Inspirația de astăzi vine de la celebrul chef francez Alain Passard, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare și pentru gătitul bazat pe sezonalitate. El este fondatorul restaurantelor “L’Arpège” și “Allard” din Paris, multiplu premiate în domeniul gastronomic de-a lungul vremii, și protagonistul primului episod din apreciata serie “Chef’s Table France”, disponibil pe Netflix. 

Înainte de a deveni bucătar, Passard a studiat arta la școala de arte plastice din Angers, motiv pentru care prezentarea mâncării este la fel de importantă pentru el ca și gustul, iar estetica artei sale gastronomice are în mod natural acea finețe pe care o aduce un ochi avizat. 

Passard este, de asemenea, cunoscut pentru inovația sa în bucătărie, fiind mereu în căutarea de noi moduri de a găti alimentele și de a crea arome noi și interesante. Printre cele mai celebre preparate create de el se numără “L’Arpège Egg”, un ou preparat într-un mod inovator, și “oeufs plats à la coque”, o variantă inovatoare a clasicului preparat “oeufs à la coque” (ou fiert moale). 

Nu am putut să rezist tentației  de a încerca acest fel inedit de a prepara ouăle, așa că ceea ce vedeți mai sus este propria-mi versiune. Rețeta și metoda de preparare sunt explicate chiar de Alain Passard în video-ul de mai jos (pentru cei care nu știu franceză, imaginile sunt de ajuns).