Orecchiette cu broccoli si seminte de pin
Orecchiettele, pastele specifice regiunii Puglia, au devenit cunoscute in lumea intreaga datorita formei inedite pe care o au – cea de ureche. Artizanal, ele sunt facute din faina de grau dur (semola di grano duro), apa calda si sare, fara ou, ca in alte regiuni ale Italiei. In functie de locul in care se fac, ele pot fi mai mici (orecchiette) sau mai mari (orecchioni). Indiferent de dimensiunea lor insa, pastele pugliese in forma de ureche sunt nu doar extrem de savuroase, ci si foarte simpatice, reusind sa aduca un zambet pe buze oricui. Traditional, femeile barese fac orechiettele si derivatele lor (cavatelli, strascinatti) acasa, cu toata familia in jurul mesei de lucru. Ba chiar in Bari, capitala regiunii Puglia, exista o intreaga strada, devenita celebra in lume, plina de femei care fac orecchiette de mana.
Daca nu ati facut-o deja, puteti citi AICI POVESTEA ORECCHIETTELOR FACUTE DE FEMEILE DIN ARCO BASSO, insotita de un video emotionant!
Pentru ca orechiettele se pot combina cu aproape orice ingrediente avem la indemana, ele sunt o optiune ideala cand vine vorba de o cina rapida, dar sanatoasa si plina de savoare. Fetele din Bari pot confirma: majoritatea mananca zilnic cate o portie din aceste orecchiette faimoase si arata exceptional!
Bistro Margot va propune astazi o reteta de orecchiette cu broccoli si seminte de pin, absolut delicioasa tocmai prin simplitatea ei.
INGREDIENTE:
200 g de orecchiette (artizanale sau industriale)
200 g de broccoli
un cubulet de unt
50 g de seminte de pin
cateva frunze de salvie
o lamaie
un ardei chili
doi catei de usturoi
sare, dupa gust sau un file de ansoa
piper
PREPARARE:
- Intr-o oala, puneti la fiert orecchiettele pana capata exact textura pe care o doriti. Daca sunt paste cumparate din comert, fierbeti-le conform instructiunilor de pe pachet, avand grija sa al dente, pentru ca mai tarziu urmeaza sa fie gatite impreuna cu floretele de broccoli. Daca sunt paste facute acasa si uscate, fierbeti-le ceva mai mult, in jur de 15-20 de minute, verificand din cand in cand textura lor. Pentru pastele proaspat facute e nevoie de cel mai mic interval de timp dintre toate, aproximativ 7-8 minute.
- In paralel, intr-o alta oala cu apa care fierbe, scufundati pentru 7-10 minute floretele de broccoli, suficient cat sa fie patrunse, dar sa isi pastreze inca textura ferma.
- Intr-o tigaie incinsa, rumeniti semintele de pin si le puneti deoparte.
- Cand floretele de broccoli sunt gata, le scurgeti de apa. Intr-o tigaie cu peretii inalti, puneti la topit cubuletul de unt, ardeiul chili tocat, cei doi catei de usturoi maruntiti, frunzulitele de salvie si file-ul de ansoa, daca ati ales sa il folositi. Amestecati totul cu o lingura de lemn, apoi adaugati peste intregul amestec floretele de brocoli, pana cand acestea se caramelizeaza usor in untul aromatizat.
- Cand sunt gata, scurgeti orecchiettele de apa si le adaugati si pe ele peste broccoli, lansandu-le impreuna inca vreo 2-3 minute. Daca nu ati folosit ansoa, care este deja sarat, puteti asezona totul cu sare si piper. Adaugati si semintele de pin rumenite, apoi amestecati bine si stropiti totul cu suc de lamaie.