Oua trufase si alte planuri cu trufe
La sfarsitul oficial de vara am hotarat, sub imperiul nostalgiei vremurilor de anul trecut, ca toamna nu poate veni fara ca niste trufe negre sa parfumeze bucataria Bistro Margot. Mai mult, am hotarat ca acel lucru trebuia sa se intample “asap”, asa ca m-am apucat sa rascolesc pamanturile virtuale ale tarii cu porcul meu imaginar in cautare de trufe. Si cum eu sunt perseverenta in obsesiile mele de moment, nu m-am lasat pana cand la usa casei mele nu a aparut o cutie explodand a parfum de trufe inca dinainte de a o deschide. Bonus: un pachet cu hribi uscati. Bucurie mare, pe care orice gurmand o poate lesne intelege.
Trufele care-au ajuns la mine sunt trufe banatene si cum intelepciunea populara zice ca “Banatu-i fruncea”, pot spune cu mana pe inima si cu narile inmiresmate ca acum intreg frigiderul miroase a trufe, desi ele au capatat, intre timp, recipientul lor special si zac trufase (sic!) pe pat de orez, conform obiceiurilor de pastrare. Stiati ca daca in recipientul cu trufe sunt pastrate, fie si numai pentru o zi sau doua, cateva oua, ele se contamineaza cu parfumul trufelor si capata o aroma speciala? Eu am vrut sa verific pe propriile-mi papile gustative 😀
Asadar, am trecut la experiment si confirm rezultatul: se verifica! Iar cand la micul-dejun te asteapta oua trufase – asa cum le-am denumit eu – parca entuziasmul de a incepe o noua zi creste instant. Am incercat, dupa cum v-am aratat ieri, si brouillade aux truffes, mai sunt pe lista de mic-dejun niste oua fierte cu maioneza trufata chiar dupa reteta originala a unui bistro parizian. Cat despre cina, preparatele innobilate cu trufe au curs si acolo, doar ca s-au intamplat in fiecare zi pe la ceasuri tarzii apropiate de miezul-noptii, ceea ce a facut grea spre imposibila realizarea unor sedinte foto cu rezultate decente si prezentabile. Va trebui sa ma sacrific si sa refac, deci, andivele invelite in prosciutto, sotate in unt si parfumate cu trufe, pe care le-am pregatit cu doua seri in urma si care au fost hitul absolut.
Mai sunt pe lista, in ordine absolut intamplatoare:
- – tagliatelle de casa cu trufe
- – pannacotta cu trufe
- – crème brûlée cu trufe
- – scoici St. Jacques cu andive si trufe
- – raviolo umpluti cu hribi si galbenus de ou, cu sos de trufe
- – supa-crema de dovleac cu trufe
- – crostini cu parmezan, unt si trufe
- – si, desigur, niste suveniruri ale intregii orgii gurmande care vor avea drum catre camara: ulei, unt, sare si miere aromatizata cu trufe, homemade, pe care sa le folosesc atunci cand rezerva de trufe va ramane doar o amintire.
Nu stiu daca voi apuca sa bifez intreaga lista, cat de mult va tine timpul cu mine si cat din ceea ce voi face va apuca sa fie si documentat fotografic, asa ca va intreb pe voi: pe care dintre cele mentionate in lista ati vrea sa le vedeti mai intai pe Bistro Margot?