Pâine cu maia pe Marte? Știința spune că e posibil!

guest post de: Lara Schuetz
Legenda spune că maiaua ar fi ajuns în America adusă de Cristofor Columb. Probabil că Elon Musk va intra în istorie ca primul om care a dus maiaua pe Marte, chiar dacă cel mai probabil nu el personal o va duce acolo, ci unul din echipajele de pe una dintre rachetele sale.
Odată cu lansarea de către SpaceX a rachetei Falcon 9 pe 30 martie 2020, se pare că nimic nu mai stă în calea tentativelor de colonizare ale planetei Marte. Dar în timp ce toate detaliile tehnice cu privire la zborul spre Marte sunt investigate cu mare atenție, modul în care se va face aprovizionarea cu alimente pe planetă ramâne înca un teritoriu prea puțin detaliat. Ca să remedieze acest aspect, unul dintre liderii globali în producția de ingrediente pentru industria de panificație și-a propus, împreuna cu alți parteneri, să demareze un proiect sugestiv intitulat SpaceBakery. Proiectul își dorește să analizeze modul în care se vor putea hrăni coloniștii de pe Marte și, după cum sugerează și numele, se va concentra pe productia de cereale și pâine pe planeta roșie.
Nu orice fel de pâine, ci pâine cu maia.
Maiaua este o alegere perfectă pentru că, spre deosebire de alți agenți, este ușor de obținut, odată obținută poate fi la fel de ușor înmulțită, conferă pâinii un termen de valabilitate ridicat, conferă gust și face pâinea ușor de digerat.
Dar de ce pâine, în primul rând? Dincolo de valorile ei nutritive și de consumul extrem de răspândit peste tot în lume, în diverse culturi, pâinea mai are și o dimensiune afectivă, pe care cercetatorii au fost dispuși să o ia în considerație.
Pâinea înseamnă amintiri, emoții, poartă în sine sentimentul de acasă, transmite comfort și, dacă e să ne luăm aici după austrieci, nici un alt miros nu poate să egaleze mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor.
Toate aceste elemente pot așadar contribui nu numai la o hrană echilibrată a coloniștilor, ci și la starea lor de bine din punct de vedere emoțional. Un aspect deloc de neglijat, dacă ne gândim la schimbarea drastică de mediu de viață pe care aceștia o vor suferi.
Dacă la un moment dat Mark Watney (știți filmul, da?) exclamase „I am the greatest botanist on this planet“, există așadar șanse majore ca cineva, de data aceasta nu un personaj fictiv, să exclame in viitorul nu foarte îndepărtat, undeva, pe Marte, “I am the greatest sourdough baker on this planet”! Nu sunt un fan al adaosurilor artificiale pentru pâine produse de compania inițiatoare a acestui proiect. Înțeleg însă tendința spre inovare și folosire a ceea ce natura ne-a dat mai bun.
Și nu îmi mai rămâne decât să sper că undeva în viitor, niște marțieni cu origini terestre vor coace în bucătăriile lor futuriste pâine cu maia, gândindu-se la stră-stră-stră-bunica lor și la mesajul pe care li l-a transmis peste timp: că pâinea este iubire, acasă și, mai ales, joie de vivre.

Lara Schuetz este sourdough bread coach și unul dintre cei mai pasionați brutari. O puteți urmări pe instagram (@_lara_schuetz_), unde împărtășește cu ceilalți bucăți din universul ei cu peisaje austriece, făină de secară și pâini cu aspect de poezie. Lumea mare a internetului o cunoaște și ca “mama pâinii Cohen”, cea mai frumoasă și misterioasă pâine fără crestare.