Paine de casa – o bucurie gata in doua ore

Painea de casa, facuta cu mainile noastre din numai cateva ingrediente simple, e una dintre cele mai frumoase bucurii care exista – bucurii de facut pentru noi sau pentru ceilalti. Iar mirosul de paine rumena, abia scoasa din cuptor, mi se pare deopotriva unic si ametitor atunci cand se raspandeste in toata casa. Reteta de astazi se numara printre invataturile minunate pe care le-am primit la cursul de bucatari pe care il urmez in prezent – o paine de casa perfecta, gata in doar doua ore si care, pentru mine, a fost nu doar prima “tema pentru acasa” pe care am avut-o la scoala, ci si reteta sfarsitului de an 2015. Am incercat-o in diverse combinatii de ingrediente, am incercat-o in diverse forme, dar, cel mai mult, am incercat-o cu entuziasm si bucurie. De fiecare data! Si cum bucuriile vietii sunt facute ca sa fie impartasite, va las si eu mai jos o tema pentru acasa – una pe care o veti adora!

INGREDIENTE PENTRU PAINE DE CASA CU DROJDIE:

750 ml de apa calduta

50 g de drojdie proaspata

10 g de sare

30 ml de ulei de masline

1 lingurita de zahar brun

1, 150 kg de faina alba sau 750 g faina alba + 400 g faina integrala

optional: seminte de dovleac, de in, de susan etc

rsz_paine_de_casa

PREPARARE:

 

Drojdia se dizolva in apa calduta. Se adauga pe rand sarea, zaharul, uleiul de masline si, in cazul in care se doreste folosirea lor, semintele alese. Se adauga apoi faina  si se amesteca pana se formeaza un aluat care se lasa la crescut la temperatura camerei timp de 45 minute. In conditii optime, aluatul va creste in acest interval ca Fat-Frumos din basme: intr-o ora cat altii in zece!

Din el se formeaza doua paini mari in forme rotunde sau trei paini repartizate egal in forme de cozonac. Se mai lasa sa creasca inca 15 minute in forma, apoi se dau la cuptorul incins timp de 50 de minute – o ora, la 180 de grade. In functie de cuptorul detinut, timpul de coacere poate varia. Pofta de paine de casa nu variaza insa, ea este la fel de mare de fiecare data 🙂

 

paine_si_French_toast

CATEVA IDEI EXTRA:

…pe care le-am invatat si eu, la randul meu (multumesc, doamna profesoara! 🙂 ):

  • cand incingeti cuptorul pentru a face paine de casa, puneti pe nivelul de jos o tava care se va incinge odata cu el. Cand introduceti tava cu paine la cuptor, turnati in tava de jos o cana de apa foarte rece sau cateva cuburi de gheata, apoi inchideti cu rapiditate usa cuptorului – cuburile de gheata sau apa rece vor produce aburi, iar aburii vor produce, la randul lor, minunata coaja crocanta 🙂
  • este recomandat ca atunci cand scoateti painea de la cuptor sa o lasati sa se raceasca in intregime pana sa o taiati – asta doar daca rezistati. Pana la urma, oameni suntem 🙂
  • daca ati asezat painea in tavile de cozonac, puteti sa o ungeti imediat cu un amestec din lapte si ou, folosindu-va de o pensula de bucatarie, apoi sa continuati dospirea conform retetei; tot in acest moment, puteti presara, daca doriti, cateva seminte pe deasupra – ele se vor fixa prin intermediul amestecului de lapte si ou.
  • pentru extra-flavours, in loc de lapte si ou, puteti unge aluatul cu putina sos tomat diluat cu apa sau il puteti mangaia cu o jumatate de rosie proaspata
  • aceasta reteta este perfecta pentru a obtine o paine de casa numai buna de feliat si de folosit in sandwichuri – eu am folosit-o fara ezitare intr-un mic-dejun cu French toast. O puteti folosi insa cu succes si in formele clasice de paine sau modelata in chifle mici, pentru burgeri de casa 🙂

 

Ti-a placut? Savureaza si:

IMG_0780

Istoria baghetelor frantuzesti

MG_6732-682x1024

Despre paine, cu           dragoste