Perfectiunea ciocolatei
De la bautura sacra a aztecilor la medicament sau truc afrodisiac incingand vastele dormitoare regale de la Versailles, ciocolata – aceasta dulce minune care a sedus de-a lungul timpului milioane de oameni, devenind adictie, fascinatie, perfectiune – este chiar personajul principal al ultimei aventuri gastronomice a lui Michel Roux Jr.: documentarul “Chocolate Perfection” (2014), difuzat de BBC.
Si unde altundeva ar fi putut sa plece in cautarea marelui secret al perfectiunii celebrul Chef franco-britanic (pentru care mi-am declarat in mai multe randuri admiratia), daca nu in Franta? “You won’t be surprised that in the search for my best, I won’t be touring the UK” este afirmatia care a ofensat si intrigat critica britanica – cu toate acestea insa, pentru mine, programul a onorat cu eleganta promisiunea livrata in titlu, dovedindu-se a fi… perfect.
Combinatia ingredientelor mele preferate (Michel Roux Jr, ciocolata, Franta, istoria gastronomiei) a fost accentuata de imaginile absolut incantatoare surprinzand podurile, strazile si mai ales ciocolateriile cu traditie ale Lyonului, lucru care nu a putut decat sa-mi trezeasca dulci amintiri (de data asta, la propriu!) din vremurile in care, studenta fiind pe meleagurile fratilor Lumière, le strabateam in voie. Si sa ma faca sa-mi doresc sa ajung din nou acolo, intr-o noua incursiune in care sa explorez totul cu viziunea si cunostintele de acum.
Dincolo de dimensiunea profund afectiva pe care eu am gasit-o in “Chocolate Perfection” insa, documentarul arata cum, in drumul de la bobul de cacao pana la cele mai rafinate bomboane si tablete, ciocolata este de asemenea arta si mostenire culturala, traditie, dar si inovatie si, asa cum o demonstreaza ultima parte a sa, si o formula magica a unicitatii.
In orice caz, un documentar de privit neaparat cu macar cateva tablete de ciocolata alaturi, cu un procentaj cat mai mare de cacao, dupa bunul obicei francez.