Pharmacy 2: neconventionalul restaurant al lui Damien Hirst

Inedit, provocator, iesit din tipare. Pharmacy 2, restaurantul celebrului Damien Hirst, reuneste intr-un concept cu totul original cele doua mari pasiuni ale artistului: cea pentru arta si cea pentru mancarea buna. Mi-am dorit sa ajung in el de prima data cand am aflat ca exista si am vazut cum arata. Pentru unii, noua mea mica obsesie parea ciudata: am fost intrebata frecvent de ce as vrea sa iau masa intr-o farmacie. Dupa ce am parasit Pharmacy 2 insa, eu ma intrebam cum sa fac sa revin acolo cat de curand. Atat de spectaculos mi s-a parut!

Pharmacy 2 este situat la etajul 1 al galeriei de arta din Newport Street, in Vauxhall, South London, galerie detinuta chiar de Damien Hirst. Concept-restaurantul combina viziunea artistica a lui Hirst cu expertiza culinara a lui Mark Hix, cei doi fiind, de altfel, nu doar parteneri, ci si buni prieteni. Nu se numeste Pharmacy 2 intamplator: in urma cu 13 ani, intr-o alta zona a Londrei, Damien Hirst deschisese, in plina ascensiune a carierei sale, Pharmacy 1, un local care a devenit rapid destinatia preferata a multor vedete de talie internationala, precum Tom Cruise, Madonna, Kate Moss sau David Bowie, dar care s-a inchis dupa 5 ani de functionare, in 2003.

Bunul prieten al lui Hirst, Chef Mark Hix, l-a convins insa pe artist sa reia proiectul Pharmacy, oferindu-se chiar sa-i fie partener pe partea de food. Astfel, in februarie 2016, cei doi au deschis restaurantul Pharmacy 2, a carui tema este inspirata din lucrarea cu acelasi nume (Pharmacy, 1992) a lui Damien Hirst; restaurantul mai cuprinde insa si alte lucrari originale ale artistului, precum Cabinetul medical (2010) sau celebrele picturi cu fluturi din seria Kaleidoscope (2012).

Psihedelic, neconventional, ostentativ, Pharmacy 2 te trateaza, inca de la intrare, cu un decor dominat de tablete si pilule in culori stridente, un laitmotiv al intregului spatiu: se regasesc peste tot, de la peretii pe care sunt expuse pana la farfuriile de servire a meniului, marcate si ele cu pilule. Pasesti pe o podea de marmura destul de neobisnuita pentru o farmacie normala, dar aici, la Pharmacy 2, oricum totul este iesit din comun. Canapelele de piele brodate cu alte drajeuri colorate ma fac sa ma gandesc pe loc la replica pe care i-o da Cypher lui Neo in Matrix: “Why didn’t I take the blue pill?”. Peste drum de ele, sta amplasat barul cu ustensile medicale si scaune in forma de pilule, pe frontispiciul caruia troneaza impozanta si edificatoare caseta luminoasa cu “prescriptions”. Pe ferestre, ca niste vitralii sacre, stau pictate spirale de ADN. Din loc in loc, pe pereti, tabele medicale si fluturi pentru noi, pacientii aflati in farmacie, fiecare cu simptomele si nebunia lui.

Mi s-a parut evident la inceput, cand inca nu ajunsesem in el, ca Pharmacy 2 nu e genul de loc in care vii pentru mancare, ci pentru concept, pentru viziune, pentru arta lui Damien Hirst. Dar meniul lui Mark Hix, neasteptat si indraznet, a fost suficient sa ma vindece de aceasta impresie, intr-o duminica usor ploioasa, clasic londoneza. Dintre toate, jeleul de absint, licoarea despre care se spune ca l-a facut pe Van Gogh sa isi taie urechea, cuprinde parca in el, comprimat, geniul intregului concept. Mult dupa ce l-am consumat, m-am gandit cat de compatibile sunt, de fapt, ideile aparent contrastante de farmacie si restaurant. Restaurant, restaurer = locul menit sa te repare, sa te refaca, sa te readuca intr-o stare buna. Locul care, la fel ca farmacia, detine remediul capabil sa iti redea echilibrul.

Iar restaurantul lui Damien Hirst, atragator de respingator, reuseste sa faca asta intr-un mod exceptional. O farmacie in care intri ca sa fii restaurat de doua ori simultan: si prin mancare, si prin arta, ca un tratament puternic prescris pentru monotonie. O farmacie pentru care, in final, nu exista decat un singur diagnostic: outstanding.

 

THE PLACE:

Pharmacy 2 Damien Hirst

Pharmacy 2 Damien Hirst

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix

Pharmacy 2

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix

 

 

THE FOOD: 

Pharmacy 2 menu

Pharmacy 2

Pharmacy 2

Pharmacy 2

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix

Pharmacy 2 Damien Hirst Mark Hix