Povestea strudelului vienez
Cum de curand a trebuit sa vizitez Viena, am profitat de ocazie sa explorez si istoria unuia dintre cele mai cunoscute preparate specific vieneze (daca nu cel mai cunoscut!): strudelul!
Astfel, am aflat ca, desi initial strudelul a fost inventat de un ungur, el a fost, se pare, inspirat de baclavaua turceasca si si-a castigat popularitatea in secolul al XVIII-lea, in timpul Imperiului Habsburgic, insa existenta lui coboara mult mai departe in timp: cea mai veche reteta de strudel dateaza din 1696 – o reteta scrisa de mana si pastrata la Wiener Stadtbibliothek. Denumirea de “strudel” este de origine germana si inseamna “vartej”.
Dintre toate tipurile de strudel existente, atat dulci, cat si sarate, Apfel Strudel (strudelul cu mere) este considerat o adevarata marca de tara pentru Austria, alaturi de Schnitzelul vienez.
Aluatul este facut de obicei din faina, unt si sare si apoi intins la maximum, pana devine aproape transparent. Acest lucru ii asigura produsului final o finete de exceptie. (Ideea aluatului extrem de subtire a fost adusa, se pare, de armata otomana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand turcii au atacat Ungaria, iar de pe teritoriul maghiar, ideea a fost preluata si in cel austriac). Dupa aceea, peste aluatul astfel obtinut se presara pesmet sau migdale macinate, iar pentru umplutura se foloseste de obicei un amestec de mere, scortisoara si coaja de lamaie.
Alaturi de o cafea, un ceai sau un pahar de sampanie, strudelul de mere este o specialitate foarte raspandita si potrivita pentru o dupa-amiaza tipic vieneza.
Un alt tip de strudel foarte popular in Viena este Milchrahmstrudel sau strudelul cu crema de lapte, pe care l-am incercat si eu la una dintre cafenelele pe care le-am vizitat. Spre deosebire de strudelul cu mere, Milchrahmstrudel este umplut cu o crema delicioasa si este servit in sos de vanilie fierbinte. O legenda vieneza pretinde ca Franz Stelzer, care detinea un mic han in Breitenfurt, in apropiere de Viena, candva in secolul al XIX-lea, este inventatorul strudelului cu crema de lapte. Legenda nu a fost confirmata deocamdata de fapte reale, insa ceea ce pot sa va confirm eu cu siguranta este gustul delicios al strudelului cu crema de lapte! Trebuie sa va avertizez insa ca in timp ce il savurati este posibil sa apara efecte adverse si sa incepeti subit sa auziti in minte un vals vienez leganandu-se printre gandurile voastre. Daca se intampla asa, nu incercati sa-l opriti, lasati-l sa va imbogateasca experienta gastronomica si sa o presare cu si mai multa savoare. In numele traditiei, sa fie Strauss!