Produse homemade cu trufe
Sa zicem ca pe mainile noastre incap niste trufe negre, parfumate, intr-o cantitate generoasa. Sa zicem ca dupa ce le presaram avid peste paste, in risotto sau in papara de ou de la micul-dejun, traim minunea de a ne mai ramane cateva – problema care se ridica matematic este: avem niste trufe, ce facem cu ele? Sau, dupa cum didactic formula un cautator pe google in statisticile blogului meu, “cum se pastreaza trufele in casa?”. Simplu: transformandu-le in produse homemade cu trufe!
Iata cateva idei.
1. Ulei de masline aromatizat cu trufe negre
Uleiul aromatizat cu trufe, un ingredient-deliciu foarte apreciat astazi in gastronomie, se numara si printre preferatele mele. Cu toate acestea, nu ma mira sa aflu ca un procent covarsitor uleiul aromatizat cu trufe comercializat este, in fapt, o frauda. Si asta pentru ca majoritatea producatorilor nu aromatizeaza uleiul cu trufe reale, ci cu ajutorul unui agent aromatizant sintetic, oferindu-l apoi spre vanzare la preturi deloc de ignorat. Cum aveam in casa ulei de masline grecesc si trufe negre, nu am ezitat, deci, sa trec la fabricarea propriului meu ulei aromatizat cu trufe, eludand astfel fraudele din comert. O sticla cu dop de pluta a adapostit feliile de trufa (cu care am fost foarte generoasa), uleiul de masline a curs peste bucatelele de trufe si un dop de pluta a inchis intreaga minunatie. Partea cea mai buna este ca, desi sticla pare mica, iar tentatia de a presara ulei peste orice preparat e mare, in realitate, el nu se termina asa usor. Si asta pentru ca oricat s-ar consuma, se poate oricand completa cu o cantitate noua de ulei de masline – trufele din sticla il vor aromatiza si pe acesta.
2. Miere aromatizata cu trufe negre
Miere poliflora, felii de trufe, borcan cu inchidere ermetica = de turnat peste felii de branza de capra si cateva nuci prajite, pentru un desert cel mai simplu descris ca un adevarat extaz gastronomic. Iar asta este doar una dintre multiplele modalitati de a o folosi. Despre termen de garantie nici nu poate fi vorba – miere tine mult si bine, iar cea aromatizata cu trufe oricum va disparea pe nesimtite. Borcanul meu a ajuns deja la jumatate. Dar nu-i nimic, mai am in plan unul de miere aromatizata cu levantica.
3. Unt aromatizat cu trufe negre
Nelipsitele trufe, de data aceasta date pe razatoarea cea mai fina, se amesteca in robotul de bucatarie cu un pachet de unt si o piscatura de sare. Eu am folosit fleur de sel, preferata mea absoluta din ultima vreme, dar voi puteti folosi tipul de sare care va place sau chiar puteti alege un unt deja sarat. Dupa ce se mixeaza bine totul, se trece compozitia peste o folie alimentara de plastic si se infasoara asemenea unui salam de biscuiti, avand grija sa se sigileze si capetele. Se da apoi sulul de unt la frigider pana se intareste. Din el se taie, ori de cate ori nevoia sau placerea o cere, feliute aromate – mie imi place in mod deosebit sa-l consum cat se poate de simplu, intins pe felii de paine toast. Cu vin rosu 🙂
4. Sare aromatizata cu trufe negre
Dupa cum spuneam, preferata mea absoluta in ultima vreme – si singurul tip de sare pe care il mai folosesc acum – este fleur de sel de Guérande, a carei savoare mi se pare indescriptibil. Doar o cantitate mica de trufa data pe razatoare si amestecata, intr-o cutiuta sau intr-un recipient, cu sarea este capabila sa aduca acel je ne sais quoi oricarui preparat la care visati. Si oricat de bun ar fi, sarea asta il va face si mai bun.