Prosciutto cu pepene galben si emotii de vara

Sau prosciutto e melone. Asa trebuia sa se numeasca farfuria asta. Dar, la final, dupa ce am terminat de aranjat totul, m-am gandit ca ar fi mai potrivit sa o denumesc “Have the courage to set your dreams free”. Pentru ca despre asta este, pana la urma. M-am jucat cu doua ingrediente delicate, perfecte pentru visul unei nopti de vara, pepene galben copt exact atat cat trebuie si prosciutto di Parma taiat subtire, aproape dantelat. Si cu o combinatie dintre cele mai clasice: dulce-sarat. Stiam doar ca era una din serile in care aveam nevoie de ceva mai multa poezie. Am gasit o cale sa o surprind si sa o aranjez pe farfurie.

Nu e vorba despre nicio reteta la mijloc. Si, in fapt, n-a fost nimic de gatit. Niciun aragaz pornit, niciun sos complex, doar simplitatea a doua ingrediente traditional aduse impreuna, infuzata cu visuri si emotie.

Fasiile de prosciutto stranse intr-un buchet completat de cate un cristal de sare neagra de mare, in mijloc, pentru a crea o floare. Cuburi de pepene galben si aromat. Menta crescuta in gradina, taiata chiffonade. Petale. Flori.

De curand am acordat un interviu pentru Cooltura Mall, poate cel mai frumos de pana acum. Interviu care mi-a dat ocazia sa privesc inapoi, la inceputurile Bistro Margot, la felul in care au evoluat lucrurile in tot acest timp. La inceput nu stiam sa fac mai nimic, dar am indraznit sa incerc – astazi sunt bucatar profesionist si ma pregatesc de specializare. Acum ceva vreme nu m-as fi gandit ca pot sa creez asemenea farfurii – astazi stiu ca trebuie doar sa indraznesc, ele nu sunt decat un alt fel de a spune o poveste.

I-am schimbat numele in ultimul moment pentru ca mi-am dat seama ca aceasta farfurie nu e despre reteta, ci despre emotia pe care o aduci in ceea ce faci. Nu e despre tehnici culinare, ci despre a-ti asculta intuitia si a realiza ca poti mai mult decat credeai. Aceasta farfurie e, de fapt, despre curajul de a-ti elibera visurile si de a le lasa, apoi, sa infloreasca.