Risotto-ul care a cucerit-o pe Reginei Angliei și desertul preferat al Regelui Charles: spectacol culinar la cina de gală a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume

Ce se întâmplă când un chef român, care a fost numit ‘great chef of tomorrow’ face echipă cu unul dintre cei mai renumiți chefi italieni, a cărui muncă a fost răsplătită de-a lungul timpului cu stele Michelin, cu titlul de ‘cel mai bun chef din lume’ și aprecierea multor nume mari, de la șefi de stat până la celebrități? Așa a arătat cina de gală a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume – ediția 2023, organizată de Ambasada Italiei în România și ITA București, la inițiativa Ministerului de Afaceri Externe al Italiei.  

Evenimentul i-a adus împreună pe chef Radu CM Ionescu, fondator KAIAMO și pe Chef Enrico Derflingher, invitatul special al ediției de anul acesta a Săptămânii Bucătăriei Italiene, unul dintre cei mai mari maeștri culinari ai Italiei, chef care a lucrat pentru Casa Regală Britanică, pentru Casa Albă în timpul administrației George GH Bush și nenumărate vedete, precum Angelina Jolie și Brad Pitt. Rezultatul? O adevărată călătorie prin gust și o seară memorabilă, care a ilustrat perfect tema evenimentului și esența bucătăriei italiene: “bună stare cu gust”. 

Meniul cinei gastronomice în comun a reunit preparate ale ambilor chefi, intercaladate și succedate, așa cum aminteam, ca într-o călătorie a gustului – cel puțin, în experiența mea personală.

Chef Enrico este originar din Lombardia, iar risotto-ul este unul dintre preparatele-semnătură ale sale. Dacă la prânz, în cadrul conferinței de presă care a deschis evenimentul, Chef Enrico a delectat învitații cu risotto-ul care a cucerit-o pe Regina Elisabeta a II-a, seara, la cina de gală, a ales să pregătească varianta de risotto preferată de actualul Rege Charles al III-lea (prințul Charles, la vremea la care Chef Enrico i-a dedicat preparatul) – un risotto în stil milanez cu trufe aduse personal chiar de el, din Italia. Tot din seria preperatelor care l-au cucerit pe fostul prinț Charles, în meniu s-a regăsit și crema de lămâie, un desert simplu, din trei ingrediente, dar de o finețe și lejeritate care îl fac memorabil.

În ciuda palmaresului său impresionant și a numeroșilor ani de carieră, Chef Enrico declară că preparatele sale sunt simple, confirmând zicala “simplitatea este rafinamentul absolut”. 

Avându-l ca mentor pe marele Paul Bocuse, Chef Enrico Derflingher a devenit, la numai 26 de ani, bucătarul personal al Casei Regale Britanice – singurul italian care a ocupat această poziție până în prezent. Din această postură, a reușit să o impresioneze pe Regină cu rețeta sa de risotto, despre care a spus că a fost cel mai bun pe care l-a mâncat în viața ei și pentru asta, i-a oferit un cadou. Puteți citi întreaga poveste a acestei întâmplări aici.

În 1991, a devenit chef la Casa Albă, în timpul administrației lui George Bush senior, poziție din care a avut ocazia să gătească pentru numeroși lideri și șefi de stat. 

În 1994, munca sa a fost răsplătită cu prima stea Michelin, oficiile fiin dfăcute chiar de către mentorul său, Paul Bocuse. Iar stelele au tot continuat să apară, munca sa la Terasse of Eden din Roma fiind recunoscută și apreciată la cel mai înalt nivel, până când, în 2008, primește titlul de cel mai bun chef din lume. 

Își petrece următoarea decadă în Japonia, unde a deschis și administrat peste 30 de restaurante italiene, inclusiv emblematicul Armani Ginza Tower din Tokyo. Tot în această perioadă se ocupă și de deschiderea restaurantelor Armani Dubai, Armani New York și Armani Milano.

Din calitatea de Președinte al Eurotoques Italia, Chef Enrico Derflingher a gătit la recepția ceremoniei oficiale de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008 și Londra 2012, reprezentând Italia, în 2015 devenind Președinte al Eurotoques International. A fost, de asemenea, selectat să gătească la două summituri G8 și G20. 

Pasiunea sa pentru bucătăria italiană, combinată cu talentul său culinar și spiritul antreprenorial, i-au adus și tilul de ambasador al gastronomiei italiene în lume. 

Pe lângă evenimentele oficiale, Chef Enrico este adesea invitat să gătească și pentru unele dintre cele mai cunoscute vedete, în evenimente private. Angelina Jolie și Brad Pitt, spre exemplu, s-au bucurat și ei de la fel de celebrul risotto al lui Chef Enrico. 

 

În cadrul cinei de gală a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume, Chef Enrico Derflingher a făcut echipă cu Radu CM Ionescu, chef și fondator al restaurantului KAIAMO, un restaurant 100% românesc, deschis în 2018, care a reușit, la scurt timp de la lansare, să se remarce ca unul dintre cele mai bune restaurante din țară.

În 2019, recunoașterea KAIAMO a depășit granițele țării, fiind inclus în WORLD’S 50 BEST, ghidul gastronomic internațional de renume creat de San Pellegrino, prin proiectul „50 BEST DISCOVERY”, când KAIAMO a fost inclus în Top 1.000 CELE MAI BUNE locații din lume.

Restaurantul și-a câștigat reputația de destinație de top pentru iubitorii de mâncare fină, datorită filosofiei sale care plasează în centru ingredientelele locale, creativitatea culinară și atenția pentru serviciul oferit. Iar în cadrul Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume, ediția 2023, s-a bucurat și de prezența lui Enrico Derflingher, care, împreună cu Radu, a oferit participanților o experiență gastronomică de excepție. 

Așa cum aminteam, cina de gală a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume a ilustrat perfect esența filozofiei gustului italian, demonstrând cum aromele cele mai simple pot fi transformate în artă atunci când mâinile a doi bucătari excepționali se unesc într-o experiență gastronomică memorabilă.